Hyppää sisältöön

Versojen kasvatus on helppoa

Versokasvatus on helpoin tapa kasvattaa itse vihreää ympäri vuoden. Versot leikataan syötäviksi tuoreeltaan ja ne sopivat sellaisenaan syötäviksi ja ruoanlaittoon.

Versot ovat superruokaa parhaimmillaan

Pienissä, kasvunsa alussa olevissa taimissa vitamiini- ja ravintoainepitoisuudet ovat moninkertaisia täysikasvuisiin vihanneksiin verrattuna. Versot ovat maukkaita ja aromikkaita, sillä myös makuaineita on paljon.

Mitä tarvitaan versottamiseen

Versottamista varten tarvitset laakean vadin, hyvää multaa ja reilusti siemeniä. Helpointa on, jos kasvatusastian pohjassa on reikä. Huolellinen kastelija onnistuu vadillakin. Luonnonmukainen yrttimulta sopii versojen kasvatukseen. Voit käyttää myös hienojakoista, miedosti lannoitettua Kekkilä Kylvö- ja taimimultaa versotukseen.

Hanki puhtaat versotukseen sopivat siemenet. Isompia siemeniä kannattaa liottaa ½ vrk, jolloin itäminen alkaa nopeammin ja onnistuu tasaisemmin.

1. Levitä multaa

Levitä kerros Luonnonmukaista yrttimultaa kasvatusastiaan, tiivistä se esim. lasin pohjalla painelemalla ja kastele läpimäräksi.

 

2. Ripottele siemenet

Ripottele siemenet tasaisesti ja painele kevyesti. Peitä ohuella kerroksella multaa. Isompia siemeniä, kuten herneitä ei tarvitse peittää.

 

3. Peitä astia

Voit peittää astian kannella, muovilla tai kostealla kankaalla. Jätä tuuletusrako tai tee reikiä muoviin. Tarkkaile ja tuuleta tarvittaessa.

 

4. Aseta lämpimään paikkaan

Idätysvaiheessa lämmin paikka on tärkeä, parhaiten siemenet itävät 20–24 °C lämmössä. Huomioi, että siemenet eivät tarvitse valoa itääkseen.

 

5. Kastele tasaisesti

Itämisen jälkeen poista kansi ja siirrä versot valoon kasvamaan. Kastele sopivasti – harjoitus tekee mestarin. Joskus sumuttaminenkin riittää.

6. Nauti sadosta

Leikkaa satoa ja nauti tuoreeltaan! Leikattuja versoja voi säilyttää muutaman päivän myös jääkaapissa.

 

Mistä hankin sopivat siemenet?

Hanki puhtaat versotukseen sopivat siemenet. Osaa vihannesten kasvattamiseen tarkoitettuja siemeniä on saatettu käsitellä kasvitautien välttämiseksi.

Huomioi, että runsaaseen satoon tarvitaan tiheähkö kylvö ja siemeniä tarvitaan reilusti. Versotussiemeniä löytyy siemenhyllyistä ja niitä myyvät myös verkkokaupat. Myös ruokakaupan hyllyjen mahdollisuudet kannattaa huomioida. Vaikkapa luomuruokaherneet, popcornmaissit ja sinapinsiemenet löytyvät helposti.

Siemenverkkokaupoista kannattaa etsiä seuraavilla hakusanoilla:

  • Microgreens eli miniversot: Leikkaa satoa, kun ensimmäiset varsinaiset lehdet sirkkalehtien jälkeen ovat kasvaneet, n. 2– 5 cm korkuisina
  • Minigreens eli versot: Satoa leikataan kun taimet kasvaneet noin 5– 10 cm:n mittaan

Huom! Versotus on eri asia kuin itujen kasvattaminen (Sprouting).

 

Versokasvatus on helpoin tapa kasvattaa itse vihreää ympäri vuoden.

 

Lue lisää: Fionna Hill: Terveelliset ja maistuvat miniversot, Minerva 2012, Eric Franks, Jasmine Richardson: Microgreens: a guide to growing nutrientpacked greens, Gibbs Smith, 2009.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.