Hyppää sisältöön

Kompostointivinkit

Mitä tehdä kompostorille, kun sen sisältö ei lähde kompostoitumaan toivotulla tavalla? Lue vinkit kompostorin uudelleenkäynnistämiseen.

Mitä tehdä kun kompostorin sisältö on kuivaa?

Lisää kosteutta ja ravinteita. Kun puutarhan lehtien ja risujen hajoaminen ei lähde käyntiin, syynä on yleensä kuivuus tai ravinteiden puute. Hyvin kuivan tuntuisen kompostimassan voi kastella haalealla vedellä. Syy toimimattomaan kompostointiin voi olla sekin, ettei lehtiä, naatteja ja risuja sisältävä puutarhajäte sisällä tarpeeksi typpeä.

Silloin esimerkiksi Kekkilän Kompostivirkisteen tai Kanankakan lisääminen saa ravinnetasapainon kuntoon ja mahdollistaa pieneliöiden toiminnan.

Mitä tehdä kun kompostorin sisältö jäätyy?

Anna ajan kulua tai sulattele. Kovilla talvipakkasilla kompostori voi jäätyä, vaikka se olisikin lämpöeristetty. Se ei haittaa, sillä kompostoituminen käynnistyy taas lämpötilan noustessa. Kompostoria voi täyttää tavalliseen tapaan.

Jos haluat ylläpitää kompostoitumista talvisaikaan, käytä Kekkilä Komposti- ja huussikuiviketta reilummin, sillä se eristää. Myös aktivaattorin, kuten Kompostivirkisteen lisääminen jäteen sekaan joka kerta tehostaa kompostoitumista. Vältä luukun avoimena pitämistää ja säilytä kuivike lämpimässä. Pakkasjakson aikana voit viedä kuumavesikanistereita kompostorin sisälle. Lumisena talvena ulkona olevan kompostorin voi peittää lumikerroksella lämpöeristykseksi.

 

Etsi