Hyppää sisältöön

Näin käytät valmista kompostia puutarhassa

Kompostimultaa voi käyttää sekä lannoitukseen että maanparannukseen. Sen raaka-aineesta ja kypsyydestä riippuu kuinka lannoittavaa kompostimulta on.

Milloin komposti on kypsää?

Komposti on kypsää, kun sen lämpötila on laskenut aktiivisen kompostoitumisvaiheen jälkeen ympäristön tasolle. Kompostoitumisprosessin ollessa kiivaimmillaan, lämpötila voi nousta jopa 60 asteeseen. Valmis komposti tuoksuu multamaiselta ja on väriltään hyvin tummanruskeaa. Pieni määrä hajoamatonta jätettä ei haittaa käyttöä.

Kompostimassan kypsyminen jatkuu kompostorin lämpötilan laskettua edelleen ja hajottajaeliöt muuntavat kompostin sisältämiä ravinteita pysyvimmiksi humusyhdisteiksi. Kypsä komposti muokataan maahan ja se käy lähes kaikille kasveille.

 

Kypsän kompostin käyttö

Juurikasvit, sipulit, yrtit, marjapensaat ja hedelmäpuut pitävät kypsästä kompostista. Sitä lisätään maahan joko keväällä tai syksyllä.  Perenna- ja pensasistutuksille voi levittää kypsää kompostia jopa 5-10 cm kerroksen maanpinnan katteeksi. Nurmikon pintaan voi haravoida hyvin maatunutta ja lapion avulla seulottua kompostia noin 1 cm paksuisen kerroksen.

Puolikypsä kompostihumus on ravinteikasta

Puolikypsä komposti on ravinteikkaampaa ja lannoittaa voimakkaammin. Se soveltuu monivuotisille kasveille ja esim. paljon ravinteita käyttäville kurpitsoille. Katteena puolikypsä komposti estää rikkaruohojen kasvua, ylläpitää kosteutta ja houkuttelee maan kuntoa parantavia matoja. Komposti on parasta levittää keväällä.

Omaa istutusmultaa tehtäessä kompostia suositellaan sekoitettavaksi turpeen ja hiekan kanssa suhteessa 1:1:1.

 

Etsi

Kysy puutarha-asiantuntijalta

Mietityttääkö jokin kotipuutarhanhoidossa tai Kekkilän tuotteiden käytössä?

 

Vieraile kysymyspalstalla