Hyppää sisältöön

Näin käytät valmista kompostia puutarhassa

Kompostimultaa voi käyttää sekä lannoitukseen että maanparannukseen. Sen raaka-aineesta ja kypsyydestä riippuu kuinka lannoittavaa kompostimulta on.

Milloin komposti on kypsää?

Komposti on kypsää, kun sen lämpötila on laskenut aktiivisen kompostoitumisvaiheen jälkeen ympäristön tasolle. Kompostoitumisprosessin ollessa kiivaimmillaan, lämpötila voi nousta jopa 60 asteeseen. Valmis komposti tuoksuu multamaiselta ja on väriltään hyvin tummanruskeaa. Pieni määrä hajoamatonta jätettä ei haittaa käyttöä.

Kompostimassan kypsyminen jatkuu kompostorin lämpötilan laskettua edelleen ja hajottajaeliöt muuntavat kompostin sisältämiä ravinteita pysyvimmiksi humusyhdisteiksi. Kypsä komposti muokataan maahan ja se käy lähes kaikille kasveille.

 

Käymäläkompostin käyttö

Käymäläjäte on syytä jälkikompostoida huolellisesti ennen käyttöä, vähintään vuoden verran, mieluiten kaksi vuotta tai jopa pidempään. Kypsä komposti on kasveille sopivaa, ja taudinaiheuttajat ovat hajonneet luonnollisesti. Valmista käymäläkompostia voi käyttää puutarhassa muun muassa maanparannukseen sekä pensaille ja kukille, mutta emme kuitenkaan suosittele käyttämään käymäläkompostia syötäville kasveille. Käymäläjätemassaan on saattanut jäädä syötäville haitallisia aineita.

Kypsän kompostin käyttö

Valmiin kompostin voi seuloa, mutta pieni määrä hajoamatonta jätettä ei haittaa käyttöä. Omaa valmista multaa saa sekoittamalla kompostia, Kekkilä Puutarhaturvetta ja Kekkilä Leikkihiekkaa, kolmasosa kutakin. Myös kalkkia ja biohiiltä voi lisätä seokseen.

Kypsä komposti sopii myös ravinteikkaaksi katemullaksi pihan istutuksille. Raaka-aineesta ja kypsyydestä riippuu kuinka lannoittavaa kompostihumus on. Kerros kompostia maan pinnalle levitettynä lannoittaa ja pitää maan elävänä.

Juurikasvit, sipulit, yrtit, marjapensaat ja hedelmäpuut pitävät kypsästä kompostista. Sitä lisätään maahan joko keväällä tai syksyllä.  Perenna- ja pensasistutuksille voi levittää kypsää kompostia jopa 5-10 cm kerroksen maanpinnan katteeksi. Nurmikon pintaan voi haravoida hyvin maatunutta ja lapion avulla seulottua kompostia noin 1 cm paksuisen kerroksen.

Puolikypsä kompostihumus on ravinteikasta

Puolikypsä komposti on ravinteikkaampaa ja lannoittaa voimakkaammin. Se soveltuu monivuotisille kasveille ja esim. paljon ravinteita käyttäville kurpitsoille. Katteena puolikypsä komposti estää rikkaruohojen kasvua, ylläpitää kosteutta ja houkuttelee maan kuntoa parantavia matoja. Katekomposti on parasta levittää keväällä.

Puolikypsän kompostin voi myös muokata syksyllä esimerkiksi kasvimaalle maanparannusaineeksi. Omaa istutusmultaa tehtäessä kompostia suositellaan sekoitettavaksi turpeen ja hiekan kanssa suhteessa 1:1:1.

 

Etsi