Hyppää sisältöön

Kuivikkeen käyttö

Kuivikkeen käyttö kompostorissa on tärkeää, sillä se parantaa kompostin rakennetta. Karkeampi, ilmava aines on tarpeen etenkin kosteamman keittiön biojätteen kompostoinnissa.

Miten kuiviketta käytetään

Biojäte levitetään kompostoriin tasaiseksi kerrokseksi ja peitetään reilulla kerroksella Kekkilän Komposti- ja huussikuiviketta. Kuivike sitoo hajoamisessa vapautuvaa typpeä ja pitää kompostoituvan massan pH-arvon sopivana. Se myös sitoo kosteutta ja pitää kompostimassan ilmavana, jolloin massa saa happea maatumiseen. Kuivike myös poistaa epämiellyttäviä tuoksuja, jolloin siitä ei aiheudu hajuhaittoja tai se ei houkuttele eläimiä.

Mikä on sopiva määrä kompostikuiviketta?

Kuivikkeen määrä riippuu jätteen koostumuksesta. Kostea biojäte tarvitsee luonnollisesti kuiviketta enemmän kuin kuiva. Käyttömäärä on 20–50 % biojätteen määrästä. Liian pieni määrä kuiviketta jättää jätteen märäksi ja se voi alkaa mätääntymään. Liian suuri määrä taas kuivattaa massan ja kompostoituminen hidastuu. Sopiva kosteustaso on samantapaista kuin tuoreen mullan, ei niin märkää että massasta tikuisi nestettä puristaessa, mutta ei myöskään täysin kuiva.

Kotitalouskompostoriin ja kuivikekäymälään kuiviketta tarvitaan yleensä enemmän kuin pelkässä puutarhakäytössä olevaan kompostoriin. Myös talvella kuivikettä on hyvä käyttää enemmän, sillä se eristää kompostimassaa pakkaselta ja näin kompostoituminen jatkuu pidempään.

Kuivikkeen käyttö talvella

Kekkilän Komposti-ja huussikuiviketta voi käyttää myös talviaikaan, sillä se on erinomaisen ilmava ja imukykyinen ominaisuuksiltaan.

Yleisesti talviaikaan kompostikuivike kannattaa käyttää enemmän kuin kesäaikaan, jotta se eristää jätettä kylmältä. Talvella kuivike kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, jotta se ei ime ilman kosteutta ja kylmä kuivike ei laske kompostorin sisälämpötilaa.

Kompostikuivike

Etsi