Hyppää sisältöön

Kompostorin käyttö talvella – vinkit talvikompostointiin

Hyvin eristetyllä lämpökompostorilla kompostointi onnistuu myös talvisaikaan. Nappaa vinkit talvikompostointiin.

Kompostorin käyttö talvella

Kompostorin tyhjentäminen kannattaa tehdä syksyllä tai alkutalvella jolloin kompostoriin tulee tilaa, sillä tyhjennys talvella saattaa olla vaikeampaa. Mikään ei kuitenkaan estä tyhjentämistä myös talvella, jos massa pysyy sulana. Kannattaa jättää aina edellistä erää  kompostoriin, jotta kompostoituminen jatkuisi.

Tyhjennä 2/3 kompostorin sisällöstä ja siirrä tyhjennetty komposti jälkikompostoitumaan esimerkiksi Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ -kompostoriin tai säästää kevättä varten.

Kekkilän Puutarha- ja mökkikompostori soveltuu hyvin jälkikompostointiin. Tilavaan kompostoriin mahtuu paljon kompostoivaa ainesta.

Biojäte on hajottajien ravintoa

Ruoki kompostiasi jatkuvasti. Muista että jätteen säännöllinen lisääminen, noin 2-3 kertaa viikosssa on kompostoitumisen käynnissä pysymisen kannalta tärkeää myös talvella.

Kylminä pakkaspäivinä eristetynkin kompostorin, kuten Kekkilä Kotikompostorin ja Kekkilän Tehokompostorin kansi kannattaa pitää visusti kiinni, ettei lämpö karkaa.

Enemmän kuiviketta talvella

Kylmänä kautena keittiöjätteiden kompostoinnissa kannatta käyttää kuiviketta kesäaikaa reilummin. Varaa talveksi reilusti Kekkilä Komposti- ja huussikuiviketta, ja säilytä kompostin talvikuivike lämpimässä sisätilassa, jolloin se osaltaan ylläpitää kompostorin lämpötilaa. Lisää kuiviketta 50 % jätteen määrästä.

Aktivaattorin käyttö kannattaa

Kompostin aktivaattori, kuten Kekkilä Kompostivirkiste ylläpitää kompostoitumista talvella tarjoamalla hajottajapieneliöille ravintoa. Voit lisätä virkisteen jo sisällä biojätteen joukkoon, sopiva määrä on ½ dl / 10 l biojätettä.

Virkisteen avulla onnistuu kompostorin käynnistys talvella, sitä lisätään kompostoriin sekoitettuna pienen määrään lämmintä vettä. Myös urea ylläpitää kompostorin toimintaa talvella.

Mitä tehdä jos kompostori jäätyy talvella?

Jos kompostori jäätyy, sen sulatus kannatta tehdä hellävaroen, esimerkiksi viemällä kuumalla vedellä täytetyn kanisterin kompostoriin. Kompostoria voi täyttää vaikka se olisi jäässä. Komposti herää kyllä ilman toimenpiteitä lämpötilan noustessa, joten välttämättä ei tarvitse tehdä mitään. Jätettä voi siten viedä jäätyneeseen kompostoriin.

Jäätymistä voi ehkäistä eri tavoin. Lumisina kausina kompostorin voi vuorata ulkoapäin lämmittävällä lumivaipalla. Erilaiset sähkövastukset tai katettu varasto edesauttavat kompostoinnin onnistumista talvella.

Kompostorista nouseva kosteus saattaa tiivistyä kannen alle ja joskus kansi voi jäätyy kiinni. Tällöin kantta voi naputella tylpällä esineellä tai kädellä kaikilta puolilta, jotta se irtoaa. Sulkiessa kosketuspinnat on hyvä pyyhkiä kuivaksi ja jäätyviin kohtiin voi sivellä ruokaöljyä, lukkosulaa tai silikonispreitä.

Kekkilä talvikompostointivinkit

Tee tilaa talven keittiöjätteille hyvissä ajoin

Kompostorin tyhjentäminen kannattaa ajoittaa kevääseen tai syksyyn, jolloin kompostimullalle löytyy eniten käyttöä puutarhassa. Puolikypsän kompostin voi muokata syksyllä esimerkiksi kasvimaalle tai levittää katteena istutusalueille.

Maahan muokattavan kompostihumuksen on hyvä olla täysin kypsynyttä, toisin sanoen kompostin tulee olla tasalaatuista, ruskeaa ainesta. Kompostia voi myös seuloa, ja laittaa maatumattoman aineksen takaisin kompostoriin.

Kompostista voi tehdä  istutusmultaa sekoittamalla siihen kasvuturvetta ja hiekkaa. Kypsästä kompostista saa omaa multaa sekoittamalla 1 osa kompostia, 1 osa turvetta ja 1 osa hiekkaa.

Etsi