Hyppää sisältöön

Mitä on jälkikompostointi?

Sitä parempaa multa-ainesta kompostista tulee, mitä paremmin se on jälkikompostoitunut.

Jälkikompostointi tarkoittaa kompostorista tai kuivikekäymälästä tyhjennettävän puolivalmiin kompostimassan jatkokompostoimista valmiiksi humusaineeksi. Jälkikompostoinnissa kompostimassan lämpötila on laskenut, mutta massan kypsyminen jatkuu ja hajottajaeliöt muuntavat kompostin sisältämiä ravinteita pysyvimmiksi humusyhdisteiksi. Komposti on täysin kypsää yleensä 1–3 vuoden kuluttua, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummaksi tasalaatuiseksi humukseksi. Valmis komposti tuoksuu multamaiselta ja on väriltään hyvin tummanruskeaa. Sitä parempaa multa-ainesta kompostista tulee, mitä paremmin se on jälkikompostoitunut.

Miltä näyttää kompostimulta

Kahden kompostorin tekniikalla

Talouskäytössä on suositeltavaa käyttää kahta erillistä kompostoria: toinen, lämpöeristetty talousjätekompostori, kuten Kekkilä Kotikompostori, ja toinen ohuemmin eristetty jälkikompostointiin. Jälkikompostointiin sopii lehtikompostori, kuten Kekkilä Puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ tai esimerkiksi itsetehty kehikko, jossa on ilmanvaihtoa on tarpeeksi.

Voit siirtää materiaalia jälkikompostoitumaan milloin tahansa, kun kompostori tai kuivikekäymälä on täyttymässä. Varsinkin ennen talvea pääkompostoria kannattaa tyhjentää, jotta tilaa riittää talvikäyttöön. Massa saattaa jäätyä talvella, jolloin tyhjennys ei onnistu.

Näin jälkikompostoit:

  1. Laita jälkikompostorin pohjalle 5 cm kerros karkeaa oksahaketta tai risuja.
  2. Siirrä talousjätekompostorista kauiten kompostoitunut kerros jälkikompostoriin. Pienet hajoamattomat sattumat eivät joukossa haittaa. Suuremmat hajoamattomat roskat voi siirtää takaisin talousjätekompostoriin. Apuna kannattaa käyttää kottikärryä ja lapiota.
  3. Puolivalmiin kompostin päälle voit lisätä puutarhajätettä: lehtiä, versoja ja risuja. Puutarhajäte tuo kypsymiseen tarvittavaa hiiltä.
  4. Mikäli haluat tehostaa kypsymistä entisestään, lisää joukkoon Kekkilä Kanankakkaa tai Kompostivirkistettä.

Kekkilä Kompostivirkiste käytössä

Käymäläjätteen jälkikompostointi

Kuivakäymälän jätettä tulee jälkikompostoida huolellisesti vähintään yksi vuosi, mieluiten 2 vuotta tai enemmän, jotta taudinaiheuttajat hajoavat luonnollisesti. Käymäläjätteen jälkikompostointiaika alkaa siitä, kun käymälään ei lisätä uutta materiaalia.  Valmista käymäläkompostia voi käyttää puutarhassa muun muassa maanparannukseen sekä pensaille ja kukille, mutta emme kuitenkaan suosittele käyttämään sitä syötäville kasveille.

Lue lisää valmiin kompostin käytöstä puutarhassa.

Kekkilä kuivakäymälä mökkihuussi

Kekkilä kuivakäymälä mökkihuussi

 

Etsi