Hyppää sisältöön

Näin hoidat puutarhaasi kesän lopuksi

Puutarhassa voi tehdä paljonkin kesähelteiden mentyä. Lue vinkit syyskesän puutarhaan.

Lannoita

Kaikille puutarhan monivuotisille kasveille annetaan typetöntä syyslannoitetta. Syyslannoitteen sisältämä fosfori ja kalium auttavat kasvit talven yli ja antavat eväät seuraavan kevään runsaaseen kukintaan. Kekkilän Syyslannoite Plussaa tulisi antaa ennen lehtien kellastumista jo heinä-elokuussa, jotta kasvit ehtivät saada ravinteet käyttöönsä.

 

Mistä lannoite koostuu 1200x675x

Kastele

Kastelu kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan, jotta vesi ei haihdu heti auringonlämmössä pois. Kastele mieluummin harvoin, esim. 1-2 kertaa viikossa, ja reilusti, jolloin juuret saavat veden syvemmältä maasta ja kestävät paremmin tulevia kuivia kausia.

Riitävästi vettä saaneet kasvit myös talvehtivat paremmin. Uusille istutuksille myös tehdä loivan kastelusyvennyksen taimen ympärille, niin varmistat, että vesi menee juuristolle eikä valu pois. Muista tasoittaa kuoppa talveksi, ettei siihen pääse jäätymään vettä.

 

Istuta

Lähes kaikki monivuotisten kasvien taimet ovat astiataimia. Niitä voi istuttaa varhaiskeväästä myöhäissyksyyn eli silloin kun maa on sula.

Istuttamisen yhteydessä maa parannetaan uudella, kasveille sopivalla mullalla, esimerkiksi Kekkilä Perenna- ja ruusumullalla tai Kekkilä Havu- ja rodomullallaKekkilän Puutarhamulta on hyvä yleismulta kaikille kasveille. Istutuskuoppaan kannattaa lisätä runsaasti vettä ennen kasvin istuttamista.

Lisää katetta

Erilaisten katteiden käyttö istutusalueilla suojaa kasveja niin kuivumiselta kuin talven kylmyydeltä. Kuivan, kuorettuneen maan pinnalta niin sade -kuin kasteluvesi valuu helpommin pois, mutta esimerkiksi kerros Kekkilä Kuorikatetta pitää maanpinnan kuohkeana ja vettä imevänä. Kate myös hidastaa veden haihtumista.

 

Pinja Koristekatteen pyöreät kaarnanpalat viimeistelevät erilaiset istutusalueet ja tuovat kasvit kauniisti esille.

 

Etsi