Hyppää sisältöön

Puun istuttaminen

Hyvin istutettu terve taimi kasvaa isoksi puuksi ja viihtyy paikallaan jopa vuosikymmeniä.

Puun istuttaminen on tulevaisuuden teko

Hyvin istutettu terve taimi kasvaa isoksi puuksi ja viihtyy paikallaan jopa vuosikymmeniä. Valitse puulle sopiva paikka. Huomioi, että latvus vaatii kasvaessaan tilaa. Useimmat lajit kasvavat valoisassa paikassa kauniimman muotoisiksi.

Kaiva reilun kokoinen kuoppa, joka on suunnilleen kolme kertaa puun juuripaakun levyinen ja 60 – 80 cm syvä. Kuopan muoto on hyvä olla neliömäinen, näin puun juuret hakeutuvat helpommin ympäröivään maahan. Pehmitä kuopan pohjaa lapiolla juurtumista helpottaaksesi. Savimaalla kaiva kuopan pohja kaltevaksi niin, että kevään sulamisvedet valuvat pois eikä vesi tukahduta puun juuria.

Täytä kuopan pohja uudella mullalla, tarkoitukseen sopii hyvin Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Voit sekoittaa mukaan kolmasosan kaivetusta pohjamaasta ja Kekkilä Puutarhakalkkia. Hedelmäpuun taimelle tarvitset multaa ainakin muutaman säkin, isommalle puuntaimelle enemmän. Jos istutat uudisalueelle jossa ei ole lainkaan multaa, tarvitset 6-10 säkkiä multaa.

 

 

Aseta puu kuoppaan mullan päälle. Nosta aina juuripaakusta eikä rungosta, ettei juuristo vahingoittuisi. Tarkista oikea korkeus. Puun juurenniskan tulee olla hiukan ympäröivää maata korkeammalla, sillä uusi multa painuu aina jonkin verran.

Puun tukikepit on tässä vaiheessa hyvä painaa tukevasti kiinni pohjamaahan. Täytä kuoppa mullalla ja tiivistä maa kevyesti tallaamalla. Tarkista että puun asento näyttää luonnolliselta. Kastele runsaasti. Tue puu.

Trendiraportti kekkilä puut ilmastoteko

Ensimmäisenä kasvukautenaan puu tarvitsee säännöllistä kastelua. Kastele runsaasti kerralla, että juuristo hakeutuisi syvemmälle. Lannoittaa ei tarvitse, sillä uuden mullan ravinteet riittävät.

Viimeistele istutusalue Kekkilä Koristekatteella. Rungon ympärille katetta tulee vain ohuelti. Lannoita seuraavana keväänä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

 

Etsi