Hyppää sisältöön

Viisi syytä miksi viisas istuttaa syksyllä

Seuraavana kesänä kukoistavan puutarhan saa, kun istuttaa syksyllä monivuotiset kasvit, puut ja pensaat. Syksyllä istutetut kasvit lähtevät heti keväällä hyvään kasvuun, kun taas kevätistutukset pääsevät vauhtiin vasta seuraavana vuonna.

Tässä viisi syytä, miksi syksy on paras istutusaika:

  1. Maa on syksyllä kostea ja muheva jo valmiiksi – kasteltavaa on vähemmän ja kaivaminen on helpompaa.
  2. Keväällä loppukesän kauniit kukkijat ja ruskavärit helposti unohtuvat – syksyllä näkee paremmin millä kasveilla saa väriloiston jatkumaan pitkään.
  3. Vaikkei nyt istuttaisi, uusien kukkapenkkien pohjatyöt kannattaa tehdä syksyllä. Kun maa sulaa, löytyy kevään uutuuskasveille heti valmis istutuspaikka. Levitä kuitenkin kate, esimerkiksi Puutarhakate, valmiiksi maata suojaamaan, jotta se säilyy muhevana ja rikkaruohottomana kevään istutuksille.
  4. Syksyllä istutetun puun tai pensaiden juurelle voi upottaa kunnolla kukkasipuleita. Näin taataan monivuotinen kukkaloisto joka sulostuttaa puutarhaa ennen lehtien puhkeamista.
  5. Marjapensaat on hyvä istuttaa syksyllä. Pensas lähtee vahvaan kasvuun heti keväällä ja kaivattua satoa saa nopeammin, ehkä jo ensi kesänä.

Istutuksiin sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta. Puuvartisille kasveille kannattaa käyttää juurtumista parantavaa Kekkilä Puu ja pensasmultaa istutukseen. Rakeinen Syyslannoite PLUS+ on hyvä antaa elokuun aikana  kaikille puutarhan kasveille, samoin Kekkilän Kukkasipuliravinne istutettaville kukkasipuleille.

 

Etsi