Hyppää sisältöön

Rakenna Turveharkoilla

Turveharkko on kevyt ja helposti muotoiltava, luonnollinen rakennusmateriaali. Kevyet muurit ja penkit syntyvät siitä helposti viikonlopunkin aikana.

Kevyt ja luonnonmukainen reunus

Kekkilä Turveharkoista voi tehdä erilaisia rakenteita, kuten muureja ja pengerryksiä, tai veistää hienoja yksityiskohtia, kuten ajan myötä sammaloituvia palloja. Turveharkko sopii mainiosti niin pihan luonnontilaisen ja hoidetumman osan rajalle kuin keittiöpuutarhan kohopenkkeihinkin.

Perusta uusia pensasryhmiä ja uudista vanhoja. Niin pihan peruskasvit kuin eksoottiset ja talvenarat ihanuudetkin hyötyvät kohotetusta kasvualustasta ja pihan pensaiden ja puiden suojasta.

Turveharkkojen lisäksi, tarvitset vain:

  • sahan, puukon tai veitsen
  • tikkuja harkkojen sitomiseen, esimerkiksi kapeita puukiiloja tai bambutikkuja
  • vasaran
  • vatupassin
  • lapion
  • haravan
  • kottikärryt
  • sekoitusastian
  • lämmintä vettä

Turveharkoilla rakentaminen vaihe vaiheelta

1. Suunnittele ja sommittele

Yhdestä Turveharkko-pakkauksesta saa tehtyä reilun metrin verran, yhteen kerrokseen ladottua muuria. Turveharkko soveltuu joko yhteen tai kahteen kerrokseen ladottavaksi.

 

2. Leikkaa ja lado

Leikkaa Turveharkko-paloista tarkoitukseesi sopivia ja oikean muotoisia paloja villaveistä tai pistosahaa apuna käyttäen. Leikkaa uudet pinnat liityntäsaumoihin, niin saat kestävämmän rakenteen.

3. Tue ja vahvista

Sido harkot tikuilla toisiinsa ja pohjamaahan. Tikuiksi sopivat hyvin esimerkiksi bambutikut.

 

4. Muotoile ja tilkitse

Pyöristä kulmat veitsellä, niin muuri sulautuu ympäristöönsä paremmin. Sekoita leikkuujätteestä ja vedestä massaa, jolla voi tilkitä saumat ja mahdolliset epätasaisuudet. Lopuksi voit valella pinnan sammaljuurella, jos haluat nopeuttaa sammalen kasvua.

 

5. Lisää sopiva multa

Täytä istutettaville kasveille sopivalla kasvualustalla:

Lisää kasveille sopiva multa

6. Istuta ja kastele

Jos aiot levittää maan pinnalle kiviä tai katteita, asenna maankatekangas ja tee ristiviillot kankaaseen ennen kasvien istuttamista.

 

Käytä kasvualustana

Turveharkkoa voi suoraan käyttää istutusalustana happamassa, mutta vähäravinteisessa maassa viihtyville kasveille. Turve on luonnostaan hapanta ja varastoi hyvin kosteutta ja haihduttaa sitä ympärilleen. Monet intohimoisten kasviharrastajien suosimat kasvit, kuten harvinaisemmat esikot, kanervat ja sinivaleunikko viihtyvät turvepuutarhassa.

Jos haluat maistella omia lakkoja, tee pienoiskokoinen hillasuo pihan kosteaan painanteeseen turveharkoista ja luonnonturpeesta. Taimia löytyy puutarhamyymälöistä.

Etsi