Hyppää sisältöön

Kesän kasteluvinkit

Kastelun määrään voi parhaiten vaikuttaa valitsemalla pihan tai parvekkeen olosuhteisiin parhaiten soveltuvia kasvilajeja. Hyvällä kasvivalinnalla vältyt kastelun suhteen monelta vaivalta. Jopa erittäin kuiviin ja aurinkoisiin olosuhteisiin on olemassa omat lajinsa. Lue kesän kasteluvinkit.

Hyvin hoidettu maa pitää huolta kasveistasi

Monivuotisille kasveilla multava, hyvin hoidettu ja eloperäisellä aineksella, kuten kompostilla parannettu maa säilyttää kosteuden pidempään, mikä vähentää veden tarvetta. Ruukuissa ja laatikoissa kosteuden säilyttää parhaiten tarkoitukseen sopiva multa.

Mullan kastelua helpottavat ominaisuudet

Valmiissa mullissa, niin monivuotisten kasvien istuttamiseen tarkoitetuissa maanparannusmullassa kuin ruukkuihin tarkoitetuissa multasekokoituksissa on käytetty vesitaloutta parantavia aineksia. Turve ja savi pidättävät kosteutta, samoin hienompi, savea lähellä oleva hiesu ja komposti, jota käytetään monissa ulkomullissa.

Karkeammat hiekat taas varmistavat ilmavuutta ja veden esteetöntä liikkumista mullassa, oli sitten kysymys monivuotisen kasvien istutuskuopasta tai ruukussa olevasta mullasta.

Ruukkukasvattamiseen tarkoitettuihin multiin, kuten Kekkilän Hortensiamultaan, Tomaatti- ja chilimultaan ja luonnonmukaiseen Ruukkuviljelymultaan on lisätty sammalta, joka varastoi vettä ja pidentää kasteluväliä. Kekkilän Kesäkukkamullassa on kastelukiteitä, jolloin amppeleissa ja kesäkukkaruukuissa kasvavat kukat selviävät läpi hellepäivän.

 

Kekkilä kesäkukkamulta kesäkukat

Kekkilän Kesäkukkamulta sisältää kastelukiteitä, jotka helpottavat kastelua.

Katteet suojaavat multaa

Kosteutta maaperässä voi ylläpitää peittämällä maan esimerkiksi katteella tai kivillä. Erilaisten katteiden käyttö vähentää kastelun tarvetta huomattavasti. Istutusalueet ja voi peittää Kekkilä Kuorikatteella tai Koristekatteilla ja ruukkujen multapinnat esimerkiksi Kekkilän Koristekivillä.

Katepinnan alla maa pysyy kuohkeana ja kosteana pintaan asti, ja se myös pystyy vastaanottamaan sateen ja kasteluveden kuorettunutta maanpintaa paremmin. On kuitenkin muistettava, että riippumatta siitä, miten hyvin maata hoidat, tarvitsevat kasvit kastelua.

Kekkilä lehtipuukate

Kuinka paljon kastelen?

Kastele runsaasti vedellä: kasvien todellinen veden tarve on yllättävän suuri. Pelkän maanpinnan kastuminen johtaa siihen, että myös juuret pyrkivät lähemmäs pintaa ja kosteutta. Maanpinta kuivuu helposti, joten tämä johtaa tihentyneeseen kastelun tarpeeseen.

Kastele siis kerralla enemmän, mutta harvemmin.

Kymmenen millimetrin sademäärä kosteuttaa maaperän kymmenen sentin syvyyteen. Jos siis haluat kosteutta 20 senttimetrin syvyyteen, on sademäärän oltava 20 millimetriä tai neliömetrin kokoista aluetta on kasteltava 20 litralla vettä.

 

Kesäkukkien kastelu Kekkilä kesäkukkamulta helppohoitoinen puutarha

Milloin kastelen?

Kukkapenkki, nurmikko ja puutarha: Pihan ja parvekeen kastelu kannattaa ajoittaa illalle. Haihtuminen on vähäisempää viileämmällä ja tuulisemmalla säällä. Aloita vihanneksista, jatka sitten koristekasveihin ja kastele nurmikko vasta viimeisenä.

Kasvihuone: Kasvihuoneen kasvatit on hyvä kastella aamupäivästä. Härmän ja muiden sienitautien riski pienenee, jos kasvit eivät ole kosteina kovin pitkää aikaa. Tämän vuoksi kastelu kasvihuoneessa on syytä ajoittaa aikaiselle aamupäivälle. Päivän aikana aurinko ehtii kuivattaa kosteutta pois, joten kasvit ovat kuivia yötä vasten.

Ruukut ja muut: Ruukuissa kasvavien kesäkukkien ja viherkasvien mullan on oltava tasaisen kosteaa. Eteläisellä seinällä 30 asteen helteellä tämän toteuttaminen vaatii erityistä aktiivisuutta kastelun suhteen tai istutus on tehtävä alusta asti sijaintia ajatellen. Suuret, alusvadilliset ruukut tai parvekeruukut, joihin mahtuu paljon multaa tai joissa on oma vesisäiliö, vähentävät kastelutarvetta. Aurinkoisina ja kuumina päivinä ruukkujen kastelutarpeen toteaminen voi olla tarpeellista aamuin illoin.

 

Kekkilä kasteluvinkit

Vinkit kasteluun ja veden säästämiseen

  • Lisää nestemäistä Kekkilä Kastelulannoitetta tai kasteluveteen, joka kerta kun kastelet tai vähintään kerran viikossa. Monivuotisille kasveille tehdään kesälannoitus kerran pari kasvin tarpeen mukaan.
  • Täytä kastelukannut uudella vedellä, kun lopetat kastelemisen. Veden lämpötila ehtii muuttua sopivaksi seuraavaan kastelukertaan mennessä. Vaihtoehtoisesti voit kaataa vettä tynnyriin, jolloin voit täyttää kastelukannun tällä jo lämmenneellä vedellä.
  • Kerää sadevesi talteen kastelua varten asettamalla suuria astioita esimerkiksi syöksytorvien alle. Kastelukannu on helppo täyttää suoraa astioista.
  • Lisää katetta maanpinnalle. Kate hidastaa kosteuden poistumista maaperästä ja toisaalta parantaa veden imeytymistä.
  • Kastele harvoin, mutta paljon kerrallaan, jotta vesi imeytyy juuriin asti.
  • Istuta kasvit suuriin astioihin. Mitä enemmän multaa juurten ympärillä on, sitä pidempään kosteus astiassa säilyy.

Etsi