Hyppää sisältöön

Sopiva loma-ajan kasteluratkaisu auttaa puutarhaa kukoistamaan

Merkitseekö kesäloma sinulle huolettomia hetkiä lomaympäristössä vai jatkuvaa päänvaivaa kotipuutarhan pärjäämisestä? Lue Kekkilän vinkit loma-ajan kasteluratkaisuihin.

Nauti lomasta ja kasveista

Kesä on kotipuutarhurille kiireistä aikaa. Kasvihuoneen kasvatit tarvitsevat vettä ja ravintoa, jotta ihanan makoisan sadon tuottaminen on niille mahdollista. Myös muut puutarhan kukoistukset kaipaavat kosteutta, ruokaa ja huolenpitoa. Parvekkeen lasit ja kasvihuoneen ovi on avattava aamuisin ja suljettava iltaisin, jotta lämpötila pysyy kasvulle otollisena. Kokosimme yhteen loma-ajan kasteluratkaisuja, joiden avulla puutarhasi on parhaimmillaan vielä lomalta palatessakin.

Valjasta ystäväsi tai naapurisi huolehtimaan puutarhastasi lomailusi ajaksi

Pyydä tehtävään lupautunutta tutustumiskäynnille puutarhaasi, jotta hoitoaskareet ovat hänelle selkeät. Tutustumisen yhteydessä voit lisäksi esitellä kastelurutiinisi puutarhastasi huolehtivalle. Kirjoita ohjeet kuitenkin myös ylös: näin varmistat, että kurkkusi saavat vettä, kesäkukkasi tarvitsemansa ruoan ja puutarhahommat jäävät tuttavallesi mieleen onnistuneena kokemuksena.

Aseta ennen lomalle lähtöä kastelukannut, lannoitteet ja muut tarvittavat välineet selkeään järjestykseen sovittuun paikkaan – tällä tavoin helpotat sinua auttavaa hommassaan huomattavasti. Veteen sekoitettava Kekkilä Kastelulannoite sopii kaikille pihan ja parvekkeen kasveille.

 

Kekkilä hortensiamulta näin hoidan hortensiaa

Hortensia nauttii runsaasta kastelusta ja lannoituksesta.

Kosteuta ruukussa kasvatettavat kesäkukat kotikonstein

Loihdit ruukkukasveille kosteutta kätevästi muovipullon avulla. Kastele multa ensin perusteellisesti, jotta toteuttamasi vedenlähde on hyödyllinen mahdollisimman pitkään. Tee sitten muovipullon korkkiin ja pohjaan pieni reikä neulalla, täytä se vedellä ja työnnä pullo suuosa alaspäin multaan.  Kosteutus on nyt riittävä noin viikon ajan esimerkiksi tomaatin kaltaisille kasveille. Mikäli kasvin vedentarve on suuri, voit käyttää kasteluun useampaa pulloa.

Vaihtoehtoisesti kasvien vedensaannista voi huolehtia asettamalla ruukut soralla täytettyyn astiaan ja täyttämällä tämän astian vedellä.

 

kastelujärjestelmä-itse-kekkilä-2

Muovipulloista syntyy kätevä kastelujärjestelmä.

Kotiuta kastelujärjestelmä kaupasta puutarhaan

Valmiita kastelujärjestelmiä voi laitteesta riippuen hallinnoida ajastimen, valo- tai lämpöantureiden avulla. Yleisin kastelujärjestelmä on letku, jossa olevista rei’istä tihkuu vettä mullan sekaan. Letku asetellaan kiemurtelemaan multaan kasvien keskelle. Ratkaisu sopii sekä viljelylaatikkoon että avomaalle.

Ruukkukasveille ihanteellisimmassa järjestelmässä letku on haarautuva, ja sen jokaisen haaran päässä sijaitsee tippasuutin. Suuttimet asetellaan yksittäisiin ruukkuihin, jolloin kastelu sujuu tehokkaasti.

 

kastelujärjestelmä-itse-kekkilä-2

Viilennä kasvihuone suojakankaita ja ikkunaventtiilejä hyödyntäen

Sijoita suojakangas kasvihuoneesi istutuksiin lämpötilaa viilentämään. Kangasta voi lisäksi asettaa kasvihuoneen oviaukkoon. Tällöin voit jättää kasvihuoneen oven auki poissaolosi ajaksi ja lämpötila pysyy sopivana myös yöaikaan.

Lisäksi voit varmistaa riittävän ilmanvaihdon asentamalla automaattisesti avautuvat ikkunaventtiilit kasvihuoneeseesi.

Lisää katetta maanpinnalle kosteutta säilyttämään

Katteen avulla kosteuden saa säilymään kukka- tai vihannespenkissä pidempään. Lisää sitä maanpinnalle, jotta juurien käytettävissä on enemmän vettä. Lisäksi maanpinta säilyy kuohkeana katepinnan alla, joten maa imee sadeveden helpommin. Katteena voit käyttää Kekkilä Kuorikatetta tai vaihtoehtoisesti olkea, ruohonleikkuujätettä tai jopa kompostia.

 

 

Etsi