Hyppää sisältöön

Syyskuun kasvi: Lamovuohenkuusama

Parhaimmillaan tummalehtinen lamovuohenkuusama on loppukesästä ja syksyllä. Kasvin kauneus piilee sen punaisessa syysvärissä.

Perustiedot

  • Tieteellinen nimi: Diervilla x splendens Diva (pbr) ’El Madrigal’
  • Heimo: kuusamakasvit
  • Kasvupaikka: auringossa tai puolivarjossa
  • Kukinta-aika: kesä
  • Maaperä: multava, sisältää hiekkaa tai savea
  • Korkeus: 1-1,5 m
  • Leveys: 1-1,5 m

Upea uutuus Alankomaista

– On ilo esitellä teille tämä kasvi! Kyseessä on uutuus Alankomaista, jota olen kasvattanut taimistollani ja istuttanut Kekkilän osastolle Seinäjoen Asuntomessuilla kesällä 2015. Puutarhasuunnittelijana pidän aina silmällä uusia kasveja, jotka voisivat menestyä Suomessa. Tähän aikaan vuodesta etsin myös kasveja, jotka piristävät puutarhan ilmettä näin syksyllä ja kukoistavat aina kasvukauden loppuun asti, puutarhuri Adrian kertoo.

Lamovuohenkuusama on lehtensä pudottava pensas, jonka kauneus piilee sen punaisessa lehdistössä. Kasvi kukkii kesällä keltaisena, mikä korostaa punaisten lehtien sävyä entisestään ja houkuttelee puoleensa erilaisia hyönteisiä, erityisesti kimalaisia. Parhaimmillaan lamovuohenkuusama on kuitenkin loppukesästä ja syksyllä.

Istutusvinkkejä

Punalehtisen lamovuohenkuusaman voi istuttaa joko keskelle puutarhaa täyteen aurinkoon tai puolivarjoon metsänreunaan. Kasvi menestyy myös rinteeseen istutettuna.

Kasvin punainen väri tulee lähemmäksi ihmistä – toisin kuin sininen, joka saa puutarhan helposti näyttämään isommalta kuin se todellisuudessa on. Punainen väri toimii erityisen hyvin, kun istutettavana on isompi alue, jonne pienimmät elementit helposti hukkuvat.

Suosittelen vuohenkuusamien istuttamista puiden alle ja niiden lähistölle. Isompien lehtipuiden, kuten tammien alla ne näyttävät erityisen hyvältä. Istuta pensaita pariton määrä, esimerkiksi kolmen tai viiden ryhmissä. Korkeat koristeheinät, kuten elefanttiheinät (Miscanthus) taustalla korostavat lamovuohenkuusaman kauneutta entisestään. Yhdistämällä tähän esimerkiksi komeamaksaruohoja (Sedum ’Herbtsfreude’) ja kaunopunahattuja (Echinacea purpurea) saat istutuksista hetkessä näyttävämmän näköisiä, Adrian vinkkaa.

Varmista kasvu – istuta oikeanlaiseen multaan

Hyvään multaan istuttaminen on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi Puutarhamulta on hyvä valinta vuohenkuusamien istuttamiseen. Paremman kasvutuloksen saavuttamiseksi voi käyttää myös Puu ja pensasmultaa. Ensimmäisenä kasvukautena istutuksen jälkeen suositellaan käytettäväksi myös Syyslannoite Plussaa, ja Kevätlannoite Plussaa seuraavana keväänä.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.