Hyppää sisältöön

Tutustu viehättäviin villitulppaaneihin

Sirot villitulppaanit häviävät ehkä loistokkuudessa jalostetuille lajikkeille, mutta ne ovat muista syistä kiinnostavia ja kestäviä kasvatettavia.

Pienikasvuiset ja sirot villitulppaanit eli kasvitieteelliset tulppaanit häviävät kukkien koossa ja väreissä isokukkaisille jalostetuille lajikkeille, mutta niiden tenho piileekin muualla.

Useimmat villitulppaanit pärjäävät vähällä huomiolla ja kukkivat vuodesta toiseen. Sopiva kasvupaikka villitulppaaneille on aurinkoinen tai puolivarjoinen ja kasvualustan tulee olla vettäläpäisevä, kuitenkin multava. Lannoita villitulppaaneja varhain keväällä puutarhan kevätlannoituksen yhteydessä. Monet niistä kasvattavat sivusipuleita ja runsastuvat viihtyessään isommiksi kasvustoiksi.

Punainen kasvitieteellinen tulppaani

Parvitulppaani

Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on parvitulppaani, joka viihtyessään leviää runsaasti ja kasvaa nimensä mukaisesti suurina mättäinä. Pienikokoisella parvitulppaanilla on kukkaa kussakin varressa. Kelta-valkoiset kukat avautuvat auringonpaisteessa kokonaan.

Keltaisena kukkivat parvitulppaanit (Tulipa Tarda) vetäytyvät suppuun illan tullen.

Keltaisena kukkivat parvitulppaanit (Tulipa Tarda) vetäytyvät suppuun illan tullen.

Parvitulppaani Tulipa tarda kukat avoinna lähikuva

Parvitulppaani Tulipa tarda kukat avoinna lähikuva

Tulitulppaani, Tulipa fosteriana ja keisarintulppaani Tulipa Fosteriana-ryhmä

Pitkäikäiset tuli- ja keisarintulppaanit kukkivat aikaisin, jo huhtikuun lopussa. Kukat ovat pitkiä, erittäin suuria ja vienontuoksuisia.  Tunnettuja tulitulppaanilajikkeita ovat esimerkiksi oranssikukkainen ’Orange Emperor’ ja punainen ’Madame Lefeber’  (myydään myös nimellä ’Red Emperor’).

Tulitulppaanit Tulipa fosteriana kukkii punaisin näyttävin kukin.

Tulitulppaanit Tulipa fosteriana kukkii punaisin näyttävin kukin.

Jalostetummasta Tulipa Fosteriana-ryhmästä eli keisarintulppaaneista tunnetuin lienee ihana valkoinen ’White Emperor’ (tunnettu myös nimellä ’Purissima’).

Lummetulppaani, Tulipa kaufmanniana ja Kaufmanniana -ryhmä

Lummetulppaanit ovat matalahkoja tulppaanilajikkeita, joiden kukat avautuvat auringonpaisteessa lumpeenmuotoisiksi. Illalla auringon laskettua kukat sulkeutuvat. Harmaanvihreät lehdet ovat ruskeajuovaisia tai -pilkkuisia lajikkeen mukaan.

Esimerkiksi ’Heart´s Delight’ on kestävä 20-25 cm korkea lummetulppaani. Kukat ovat sisäpuolelta valkoiset ja ulkopuolelta punaiset. ’Early Harvest’ -lummetulppaanin väritys on mielenkiintoinen: punainen sävy taittuu kultaisen kautta loistavaan oranssiin. ’Show Winner’ on kaunis, yksivärinen, punainen lajike. Lummetulppaanit kukkivat toukokuussa.

Punaiset lummetulppaanit auringossa

Muita hurmaavia tulppaanilajeja ja -lajikkeita

Jos epäröit istuttaa jalostetumpia puutarhalajikkeita kasvupaikan niukan ravinteikkuuden suhteen, valitse mieluummin luonnonlajeja lähellä olevia villitulppaaneja.
Villitulpaanien valikoima puutarhamyymälöissä on parhaimmillaan syyskuussa. Ne, kuten muutkin tulppaanit istutetaan syys-lokakuulla viilenevään maahan.

Buharantulppaani Tulipa linifolia ’Bright Gem’

Buharantulppaani ( Tulipa ’Bright Gem’ ) kukkii kauniin keltasin kukin. Peruslaji Tulipa linifolia on kirkkaan punainen ja nimensä mukaan kapealehtinen pellavan mukaan.

Buharantulppaani ( Tulipa 'Bright Gem' ) kukkii kauniin keltasin kukin. Peruslaji Tulipa linifolia on kirkkaan punainen ja nimensä mukaan kapealehtinen pellavan mukaan.

Kääpiötulppaani Tulipa turkestanica

Kääpiötulppaani (Tulipa turkestanica) kukkii siroin valkoisin kukin.

Kääpiötulppaani Tulipa turkestanica

Suloinen kääpiötulppaani viihtyy hyvin läpäisevillä kasvupaikoilla, esimerkiksi kuivassa, hiekkapitoisessa rinteessä.

Kaukasiantulppaani Tulipa eichleri

Kaukasiantulppaanin (Tulipa eichleri ) kukat ovat kasvin kokoon nähden suuret ja hieman oranssiin vivahtavan punaiset.

Kaukasiantulppaanin (Tulipa eichleri ) kukat ovat kasvin kokoon nähden suuret hieman oranssiin vivahtavan punaiset.

Nimensä mukaisesti kaukasiantulppaani on kotoisin Kaukaasian ja Luoteis-Iranin vuoristoista.

Metsätulppaani, Tulipa sylvestris

Kaunis ja pitkään paikallaan viihtyvä villitulppaani, joka kasvattaa keltaiset kukat hentojen, 20-30 cm pitkien varsien päihin. Metsätulppaani sopii pihaniityille ja kivikkorinteisiin, ja viihtyy myös puolivarjoisalla paikalla metsäpuutarhassa. Metsätulppaania tavataan luonnonvaraisena jo Keski-Euroopassa.

Keltainen villitulppaani, metsätulppaani Tulipa sylvestris lähikuvassa

Metsätulppaanin sipuli kuolee kukittuaan, mutta on sitä ennen muodostanut sivusipuleita seuraavan kevään kukintaan.

Tähtitulppaani Tulipa humilis ’Persian Pearl’

Tähtitulppaani ’Persian Pearl’ avaa tummanvioletit kukintonsa ja paljastavat keltaisen tähtimäisen kuvion heteiden ympäriltä. Hieman erilainen vaihtoehto monien punaisten ja keltaisten villitulppaanien rinnalle.

Tähtitulppaani Tulipa humilis 'Persian Pearl' on väriltään harvinaisempi violetti villitulppaani.

Tähtitulppaani Tulipa humilis ’Persian Pearl’ on väriltään harvinaisempi violetti villitulppaani.

Terttutulppaani Tulipa praestans ’Fusilier’

Terttutulppaani kukkii runsaasti varhain keväällä. Kiitollinen villitulppaani jaksaa kukkia, kun lannoitat sitä vuosittain. Levitä esim Kanankakka tai Kevätlannoite PLUS+ kasvien juurelle ennen kukintaa.

Terttutulppaani Tulipa praestans Fusilier

Tertuutulppaani tekee nimensä mukaisesti useita kukkavarsia yhdestä sipulista.

Etsi