Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Tulitulppaani

(Eldtulpan)

Tulipa fosteriana

Tulitulppaani Tulipa fosteriana

Pitkäikäisten tuli- eli keisarintulppaanien aikaisin, jo huhtikuun lopussa, avautuvat kukat ovat pitkiä, erittäin suuria ja vienontuoksuisia. Tulitulppaanien kukinta kestää pitkään ja kukat avautuvat kokonaan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-50 cm

Värit:

Punainen Oranssi Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tulitulppaani Tulipa fosteriana

Tulitulppaanit kasvavat 40-50 cm korkeiksi. Kookkaana kukkivat tulitulppaanit ovat näyttäviä suurilla pihoilla isoissa ryhmissä ja sopivat myös perennapenkkeihin ja muiden sipulikukkien kanssa yhdisteltäväksi. Perinteikkään ’Madame Lefeber’ eli ’Red Emperor’- lajikkeen punaisten kukkien halkaisija voi olla 25 cm. Vahvavartisia lajikkeita ovat mm. oranssikukkainen ’Orange Emperor’, valkoinen ’Purissima’, keltainen ’Yellow Purissima’ ja vaaleankeltainen ’Sweetheart’. Tulitulppaanit kuuluvat kasvitieteellisiin tulppaaneihin, joiden ominaisuudet periytyvät vahvasti luonnonlajeilta.

Tulitulppaanit viihtyvät valoisilla, lämpimillä kasvupaikoilla. Kasvualustan tulee olla ravinteikas, kuohkea ja hyvin vettä läpäisevä. Maaperää parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Puutarhakalkilla ja Kekkilä Kukkasipuliravinteella. Tulitulppaanin sipulit istutetaan elo-lokakuussa 10 cm syvyyteen 5-10 cm välein.

Varhain keväällä tulitulppaanien istutuspaikka kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Kun versot nousevat maasta, kasvusto lannoitetaan Kekkilä Kukkasipuliravinteella.

Kukinnan jälkeen siemenkodat katkaistaan pois, mutta lehtien annetaan lakastua rauhassa, sillä ravinteet varastoituvat sipuliin lehtien kautta.

Tulppaanit voidaan talvettaa joko maassa tai nostamalla ne kukinnan jälkeen ylös ja säilyttämällä kuivassa Kekkilä Luonnonturpeessa kesän yli. Uudelleenistutus tehdään syksyllä.

Etsi