Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Parvitulppaani

(Flocktulpan)

Tulipa tarda

Parvitulppaani Tulipa-tarda Parvitulppaani Tulipa tarda, avoin

Parvitulppaani on elinvoimainen pieni tulppaani, joka lisääntyy sekä siementen että sivusipulien kautta. Sillä on monta kukkaa kussakin varressa. Kukat ovat kaksivärisiä, kelta-valkoisia, ja ne avautuvat auringonpaisteessa kokonaan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-15 cm

Värit:

Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet Moniväriset lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Parvitulppaani Tulipa-tarda Parvitulppaani Tulipa tarda, avoin

Parvitulppaani kuuluu villitulppaaneihin. Monivuotiset kasvustot kasvavat 10-15 cm korkeiksi. Lehdet ovat kapeita, kiiltäviä ja raikkaanvihreitä. 2–3 senttimetrin kukkia varressa on 1–5 kpl ja ne avautuvat aikaisin toukokuussa. Villitulppaanit eli kasvitieteelliset tulppaanit kukkivat väsymättä vuodesta toiseen kovienkin talvien jälkeen. Viihtyessään parvitulppaanit leviävät runsaasti ja muodostavat suuria kasvustoja.

Helppohoitoiset parvitulppaanit sopivat istutettaviksi perennapenkkeihin, kivikkoryhmiin, astiaistutuksiin ja luonnonpuutarhaan.

Parvitulppaanit viihtyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla vettäläpäisevä, ilmava ja runsasmultainen. Sopiva multa maanparannukseen on Kekkilä Puutarhamulta. Tiivistä maaperää voi salaojittaa esimerkiksi Kekkilä Ruukkusoralla. Parvitulppaanit istutetaan syksyllä 10 cm syvyyteen 10 cm välein.

Parvitulppaanit eivät kaipaa erityistä hoitoa.

Keväisin ne kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla kevyesti ja versojen noustessa maanpintaan, lannoitetaan Kekkilä Kukkasipuliravinteella.

Kukinnan jälkeen lehtien annetaan lakastua, jotta ravinteet painuvat takaisin sipuliin. Kukkien kuihduttua kukkavarret voi katkaista tai jättää kehittämään siemeniä, joista parvitulppaani myös leviää. Parvitulppaaneja voi lisätä myös syksyisin sivusipuleista tai jakamalla kasvustot.

Etsi