Hyppää sisältöön

Siementen lauttaidätys

Chilien ja tomaattien siementen idätys kannattaa tehdä kylvölautalla. Lauttaidätys onnistuu varmemmin, sillä kannellisessa astiassa paperin päällä chilien ja tomaattien siemenet ovat herkän itämisvaiheen ajan tasaisessa kosteudessa, eivätkä liian märkiä. Näillä vinkeillä onnistut.

Mitä tarvitsen?

  • Kannellinen, läpinäkyvä astia tai useampi
  • Styrox -pala, 1-3 cm paksu,  kooltaan astiaan sopiva
  • Talouspaperia
  • Suodatinpaperia, esim. kahvinsuodatin
  • Lyijykynä
  • Siemeniä, esim. eri chili-, tomaatti- ja kurkkulajikkeiden siemeniä
  • Kasvivalo ja ajastin, anna valoa itäville siemenille 12 h /vrk
  • Pieniä ruukkuja tai taimikennostoja
  • Minikasvihuone tai muovia kennojen suojaksi
  • Kekkilä Kylvö- ja taimimultaa.

Näillä ohjeilla onnistut

1. Muista puhtaus

Kaada kuumaa, keitettyä vettä läpinäkyvään astiaan ja sulje kansi. Näin desinfioit vielä astian puhtaaksi. Homeet tai bakteerit voivat tuhota herkän kylvöksen.

2. Lautan valmistus

Kääri talouspaperi styrox-palan päälle ja laita se astiaan kuumaan veteen. Leikkaa suodatinpaperista sopiva pala, ja kirjaa lajikkeille omat alueet.

3. Jäähdytä vesi ennen kylvöä

Asettele paperi kuumassa vedessä kelluvan lautan päälle ja sulje kansi. Vettä tulee olla sen verran, että lautta kelluu muttei koske kanteen.

4. Kylvä siemenet

Veden jäähdyttyä asettele siemenet lautalle. Tee työ puhtain käsin, ja vältä jopa hengittämistä lautalle. Sulje kansi kiinni ja ajasta valoa 12h/vrk.

5. Seuraa tilannetta

Tarkkaile siemeniä kannen läpi päivittäin. Tasaisessa ilmankosteudessa siemenet eivät kuivahda ja taimet vapautuvat helposti siemenkypärästään.

Itämisen vaiheet

Ensin siemenestä tulee näkyviin juuren kärki, ja se kasvaa hieman pituutta. Sen jälkeen kasvi alkaa työntää sirkkalehtiä ulos siemenestä.

Milloin multaan?

Kun sirkkalehdet ovat tulleet näkyville, on aika siirtää taimet lautalta multaan.

1. Valmistele istutus

Käytetyt kennot kannattaa pestä ja desinfioida esim. Virkon-liuoksessa. Täytä kennot tai ruukut mullalla ja tee kuoppa sormella tai puikolla.

2. Istuttaminen

Irrota taimi varovasti suodatinpaperilta, ettei juuri vahingoittuisi. Pidä kiinni sirkkalehdistä ja aseta taimi kuoppaan, peitä juuret mullalla varovasti sormella tiivistäen.

3. Kastelu

Kastele kennoston multa kokonaan märäksi pienenä norona. Varo ettei kastelu ”pöllytä” multaa. Kekkilä Kylvö- ja taimimullassa on kostutusainetta, jolloin kastelu on helpompaa.

4. Juurtuminen

Siirrä kennot minikasvihuoneeseen tai peitä ruukut rei’itetyllä muovilla. Tasaisessa ilmankosteudessa juurtuminen on nopeaa.

5. Tuuletus

Muista päivittäinen tuuletus ja kasvivalon merkitys. Tuuletuksen tarkoituksena on totuttaa kasvi vähitellen kuivempaan huoneilmaan.

Etsi