Hyppää sisältöön

Perennareseptit: Tumma hohde

Perennapenkkiin kannattaa valita jokin teema, joka yhdistää jollain tavoin kaikkia kasveja. Tällöin saat perennapenkin näyttämään harmoniselta ja kauniilta. Olemme koonneet avuksesi kuusi erilaista perennapenkkireseptiä. Kasvivalinnat on tehty Suomen sääolosuhteita silmällä pitäen. Sinun tarvitsee vain valita kasvupaikka ja parantaa maa!

Mystistä tunnelmaa perennapenkkiin

Tumma hohde on saanut nimensä lähes mustista kukista ja harmaasta lehvistöstä. Tummat purppurat ja sinisen sävyt luovat vaikutelman mysteerisestä perennapenkistä. Syvät kukintovärit tuovat puutarhan eloa. Perennapenkki kantaakin kukillaan iloa koko kesän ajan.

 

Isoartisokka

Isoartisokka eli kardoni, Cynara cardunculus, on artisokkien sukuun kuuluva ruohovartinen kasvi. Sitä on aiemmin kasvatettu vihanneksena, mutta nykyisin sitä käytetään enimmäkseen monivuotisena koristekasvina. Isoartisokka kasvaa kookkaaksi ja latvaan tulee artisokkaa ja ohdakkeita muodostava pallomainen kukinto. Lue lisää isoartisokasta Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 2 kpl
Korkeus: 2.0 m
Leveys: 1.0 m
Kukan väri: Sini-purppura
Lehtien väri: Hopeanharmaa
Kukinta: Koko kesä

 

Sinipallo-ohdake / Siperianpallo-ohdake

Sinipallo-ohdake, Echinops bannaticus, on vanhan ajan kasvi, joka kukkii metallinhohtoisin, siniharmain, koristeellisin, pallomaisin mykeröin. Kookas perenna on pystykasvuinen. Lehdet ovat himmeänvihreät lehdet ovat ohdakemaiset, karheat, kovat ja piikkikärkiset. Lue lisää sinipallo-ohdakkeesta Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 2 kpl
Korkeus: 1.2 m
Leveys: 0.75 m
Kukan väri: Sininen, häivähdys purppuraa
Lehtien väri: Hopeanvihreä
Kukinta: Loppukesä

 

Tummalehtinen tarhakeijunkukka

Keijunkukat, Heuchera Red Spangles, ovat kestäviä perennoja, joilla on koristeellinen lehdistö ja siro kukinto. Lajikkeissa on tummanpuna-, kelta- tai hopeankirjavia, punaisen ja valkoisen eri lehtisävyjä. Keijunkukat sopivat myös piharuukkuun. Lue lisää tarhakeijukukasta Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 9 kpl
Korkeus: 0.50 m
Leveys: 0.25 m
Kukan väri: Punainen, valkoinen
Lehtien väri: Punaruskea
Kukinta: Koko kesä

 

Siperiankurjenmiekka / Japaninkurjenmiekka

Siperiankurjenmiekka, Iris sibirica, on erittäin kestävä ja helppohoitoinen vehreä ja näyttävä perenna, joka sopii vesiaiheiden äärelle ja perennaryhmiin. Tuuhea ja rehevä perenna puhkeaa kesä-heinäkuussa sinisiin, runsaisiin iriksenkukkiin. Lue lisää siperiankurjenmiekasta Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 9 kpl
Korkeus: 0.90 m
Leveys: 0.40 m
Kukan väri: Sininen
Lehtien väri: Tummanvihreä
Kukinta: Keskikesä

 

Hopeamaruna

Helppohoitoinen hopeamaruna, Artemesia ludoviciana var. albula, tuoa valoa perennaistutuksiin hopeanhohtoisella lehdistöllään. Monivuotinen hopeamaruna on helppo yhdistää muiden aurinkoisilla ja kuivilla kasvupaikoilla viihtyvien perennojen kanssa. Lue lisää hopeamarunasta Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 3 kpl
Korkeus: 1.2 m
Leveys: 0.60 m
Kukan väri: Ruskea, keltainen
Lehtien väri: Harmaa
Kukinta: Keskikesästä syksy

 

Jouluruusu

Jouluruusut, Helleborus orientalis, ovat talven ja aikaisen kevään kukkijoita. Ne sopivat varjoisten perennaryhmien reunoille tai puiden aluskasveiksi. Herkän kukinnan jälkeen kasvavat ainavihannat, nahkeat lehdet. Lue lisää jouluruususta Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 5 kpl
Korkeus: 0.45 m
Leveys: 0.45 m
Kukan väri: Tumma purppuranpunainen
Lehtien väri: Vihreä
Kukinta: Kevät

 

Tarhatulppaani

Tarhatulppaanit, Tulipa Queen of Night, ovat suurikukkaisia, leveälehtisiä, huhti-kesäkuussa kukkivia tulppaanilajikkeita, jotka ovat syntyneet pitkäaikaisessa jalostuksessa. Risteymät jaetaan eri lajikeryhmiin kukinta-ajan, kukan kerrannaisuuden, muodon ja syntyhistorian mukaan. Lue lisää tarhatulppaanista Kekkilän kasvikirjastosta.

Määrä: 21 kpl
Korkeus: 0.60 m
Leveys: 0.20 m
Kukan väri: Tumma, viininpunainen
Lehtien väri: Vaaleanvihreä
Kukinta: Loppukevät

 

Miten teen Tumma hohde -perennapenkin?

Nämä kasvit on tarkoitettu n 1,5 metriä leveälle ja 3- 4 metriä pitkälle alueelle.

Kasvit viihtyvät ravinteikkaassa mullassa ja aurinkoisella kasvupaikalla.

Muokkaa maa vähintään 50 cm syvyydeltä ja paranna sitä reilusti uudella mullalla, kuten Kekkilä Puutarhamullalla tai Kekkilä Perenna- ja ruusumullalla. Voit lisätä myös omaa kompostia. Sekoita kaivamaasi kuopaan puolet pohjamaata ja puolet maanparannusmultaa. Voit lisätä mukaan myös Kekkilän Puutarhakalkkia sekä Kevätlannoite PLUS+ – tai Syylannoite PLUS+ -lannoitetta pidemmän ajan ravinnevarastoksi.

Etsi