Hyppää sisältöön

Lokakuun kasvi: Helmipihlaja

Helmipihlajan parhaat puolet saa esiin, kun sen istuttaa tummaa taustaa vasten tai isompilehtisten kasvien kanssa.

Perustiedot

  • Tieteellinen nimi: Sorbus koehneana C.K. Schneid
  • Laji: Ruusukasvit (Rosaceae)
  • Kasvupaikka: auringossa tai puolivarjossa
  • Kukinta-aika: kevät
  • Maaperä: hiekkainen, kosteutta pidättävä multamaa
  • Korkeus: 3-4 m
  • Leveys: 1,5-3 m

 

Pitkäaikainen suosikki

Lokakuun kasviksi valikoitui puutarhuri Adrianin Evansin pitkäaikainen suosikki, helmipihlaja.

– Helmipihlaja on kiinnittänyt huomioni useampaan otteeseen lähiaikoina; kun puhtaanvalkoiset marjat ilmestyivät koristamaan puuta ja uudelleen pari viikkoa sitten ensimmäisen pakkasyön jälkeen. Tällöin pääsin ikuistamaan puun sen loistavassa syysvärissä, kauniin kuuraisena, Adrian kuvailee.

Kuuluisa kasvien keräilijä Ernest Wilson löysi helmipihlajan Kiinasta viime vuosisadan alussa, jonka jälkeen puuta on kasvatettu Euroopassa, erityisesti Pohjoismaissa. Tieteellisen nimeämisen teki itävaltalainen kasvitieteilijä Camillo Karl Schneider – mikä onkin nähtävissä kasvin nimessä.

Istutusvinkkejä

Helmipihlajaa kasvatetaan puuna tai keskikokoisena pensaana. Jotta kasvi näyttäisi parhaat puolensa, kannattaa se istuttaa joko tummaa taustaa, kuten marjakuusiaitaa (Taxus) vasten tai yksittäiskasvina avoimelle paikalle, jossa sen kauneutta voi ihailla taivaan sineä vasten.

Helmipihlajan hentoiset lehdet häviävät helposti monilajisiin istutuksiin, joten se on paras istuttaa isompilehtisten kasvien kanssa. Selkeämpiä muotoja ja tummaa taustaa vasten helmipihlajan upeat valkoiset marjat pääsevät kunnolla oikeuksiinsa syksyn tullen.

Helmipihlaja istuu kauniisti pieneen pihaan. Puut luovat pihalle raamit ja niiden taimet ovat ostettaessa arvokkaampia, niinpä kasvupaikka kannattaa valita huolella.

Istuttamasi puu jatkaa kasvuaan todennäköisesti vielä sinunkin jälkeesi, joten annathan sille parhaan mahdollisen paikan elää, Adrian muistuttaa.

Kunnon eväät kasvuunlähtöön

Puutkin ansaitsevan kunnon eväät kasvuunlähtöön. Helmipihlajan istutuskuoppaan kannattaa lisätä reilusti Kekkilän Puu- ja pensasmultaa ja sekoittaa tähän pohjamaata omasta puutarhasta – puolet ja puolet on hyvä suhdeluku.

Helmipihlajan oksa

Etsi