Hyppää sisältöön

Miten suojata kasvit talven kylmää vastaan?

Suojaa puutarhasi arat kasvit talven haastavilta sääolosuhteilta. Valmistaudut samalla tulevaan kasvukauteen!

Puutarha talviteloille

Toiset kokevat talven tulon mahdollisuutena hetken hengähtää pitkän puutarhakauden jälkeen. Toisia harmittaa, etteivät he enää pääse upottamaan sormiaan multaan.

Muistelen lämmöllä, mitä kaikkea puutarhassani on tapahtunut viime kuukausien aikana. Mitä kaikkea olenkaan päässyt tekemään ja näkemään. Mitä kaikkea tuo musta kulta – multa – on tuonut mukanaan, Kekkilän puutarhuri Adrian Evans muistelee.

Syksyllä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota maaperään, jossa pihan tai puutarhan kasvit ovat saaneet kasvaa. Mullan ravinteet ovat lähestulkoon loppu kevään ja kesän jäljiltä.

Olen nähnyt versojen kasvavan ja kehittyvän kauniiksi kukinnoiksi – ja tästä edelleen upeaksi ruskaksi. Multa on tehnyt tehtävänsä. Haluan vuorostani olla, minua hyvin palvelleelle maaperälle hyödyksi, joten alustan sen valmiiksi tulevalle kasvukaudelle, Adrian jatkaa.

Kasvimaalla kannattaa hyödyntää saatavilla oleva hevosenlanta ja puutarhajäte – keittiön kompostoituja aineksia unohtamatta. Vihannesten kuoret, suodatinpussit, rikkaruohot ja muut pihasta karsitut ainekset sekä viime vuonna maasta kerätyt, jo kompostoituneet lehdet. Kaikki tämä on palautettavissa ”takaisin luontoon”, kasvimaan iloksi.

Ajattelin ensi vuonna kokeilla aiemmin kuvailemaani vihannesten viljelyä maata kaivamatta; istutan osan kasveista suoraan kompostiin, sen erityisemmin maata möyhimättä.

Vanhat versot suojaavat kylmältä

Ihmiset pohtivat usein syksyn tullen, mitä kuihtuneille perennoille tulisi tehdä; pitäisikö ne leikata vai kannattaisiko odottaa seuraavaan kevääseen. Adrian jättää versot paikoilleen, sillä ne suojaavat kasveja talven kylmältä.

Vanhat versot kannattaa leikata vasta keväällä ja jättää maahan. Päälle kunnon kerros Puutarhamultaa ja lopputulos palkitsee! Tämä ei vain näytä hyvältä, vaan antaa kasveille lisäpuhtia kasvuun lähtöön ja säästää ylimääräiseltä työltä. Voit tutustua aiheeseen tarkemmin oheisen videon avulla, Adrian vinkkaa.

 

Suojaa talvenaroille kasveille

Puutarhanhoidossa kannattaa edetä vallitsevan sään ja ilmastonmuutoksen mukana. Vähälumisena talvena ruusut ja muut talvenarat kasvit tarvitsevat lisäsuojaa pärjätäkseen.

Moni on menettänyt upeat istutuksensa, kun ilma on ollut liian kylmää eikä ruusuilla ole ollut tarpeeksi suojaa vähälumisena talvena, Adrian kertoo.

Isommista ruusupensaista kannattaa karsia kolmasosa varsista ja lisätä juuriston päälle hyvä kerros Talvisuojaa. Tämä suojaa juuristoa eikä varsi pääse heilumaan liikaa tuulen mukana.

Talvisuoja on erikoismenetelmällä kuivattua turvetta, joten se ei ime kosteutta itseensä eikä täten pääse jäätymään vaan toimii loistavana eristeenä talvenaroille kasveille. Mikäli kyseessä on aava ja erittäin tuulinen alue, päälle voi vielä lisätä havunoksia, jotta Talvisuoja pysyisi paremmin paikoillaan.

Talvisuojaa levitetään kasvien juuristoalueelle ja versojen suojaksi heti, kun maan pinta alkaa jäätyä. Näin turvekerroksen alle ei jää ylimääräistä kosteutta ja kasvit eivät altistu esimerkiksi sienitaudeille. Tämä suojaa myös jäniksiltä, jotka mutustelevat mielellään kasvien pehmeitä osia.

Puiden turvaksi ja suojaksi

Kaikki talvenarat kasvit tarvitsevat suojaa talven kylmyyttä vastaan. Pensaat ja uudet puun taimet, kuten magnolia, voidaan paketoida oljen ja hallaharson avulla. Tämä auttaa kasvia suojautumaan hyytävältä tuulelta ja pakkasilta.

On myös suositeltavaa suojata nuoret puut kaneilta verkon avulla. Pieni oksien pureskelu ei puuta kaada, mutta puraisu varresta on usein puun tarinan loppu.

Antamalla puutarhallesi vielä hetken aikaa ja ajatusta; suojaamalla kasvisi talven ankarilta sääolosuhteilta – säästyt pettymyksiltä, säästät aikaa ja rahaa sekä pääset nauttimaan kevään kukoistuksesta aikaisessa vaiheessa, Adrian summaa.

 

Kekkilä Talvisuoja käytössä

Etsi