Versojen kasvatus on helppoa

Versokasvatus on helpoin tapa kasvattaa itse vihreää ympäri vuoden. Versot leikataan syötäviksi tuoreeltaan ja ne sopivat sellaisenaan syötäviksi ja ruoanlaittoon.

Versot ovat superruokaa parhaimmillaan

Pienissä, kasvunsa alussa olevissa taimissa vitamiini- ja ravintoainepitoisuudet ovat moninkertaisia täysikasvuisiin vihanneksiin verrattuna. Versot ovat maukkaita ja aromikkaita, sillä myös makuaineita on paljon.

Mitä tarvitaan versottamiseen

Versottamista varten tarvitset laakean vadin, hyvää multaa ja reilusti siemeniä. Helpointa on, jos kasvatusastian pohjassa on reikä. Huolellinen kastelija onnistuu vadillakin.

Luonnonmukainen yrttimulta sopii versojen kasvatukseen. Voit käyttää myös hienojakoista, miedosti lannoitettua Kylvömultaa versotukseen.

Hanki puhtaat versotukseen sopivat siemenet. Isompia siemeniä kannattaa liottaa ½ vrk, jolloin itäminen alkaa nopeammin ja onnistuu tasaisemmin.

Helppo vinkki

Näin versotat

  • Levitä kerros Luonnonmukaista yrttimultaa kasvatusastiaan, tiivistä se esim. lasin pohjalla painelemalla ja kastele läpimäräksi.

  • Ripottele siemenet tasaisesti ja painele kevyesti. Peitä ohuella kerroksella multaa. Isompia siemeniä, kuten herneitä ei tarvitse peittää.

  • Voit peittää astian kannella, muovilla tai kostealla kankaalla. Jätä tuuletusrako tai tee reikiä muoviin. Tarkkaile ja tuuleta tarvittaessa.

  • Idätysvaiheessa lämmin paikka on tärkeä, parhaiten siemenet itävät 20–24 °C lämmössä. Huomioi, että siemenet eivät tarvitse valoa itääkseen.

  • Itämisen jälkeen poista kansi ja siirrä versot valoon kasvamaan. Kastele sopivasti – harjoitus tekee mestarin. Joskus sumuttaminenkin riittää.

  • Leikkaa satoa ja nauti tuoreeltaan! Leikattuja versoja voi säilyttää muutaman päivän myös jääkaapissa.

Which country site would you like to visit?