Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Currykasvi

(Curryeternell)

Helichrysum italicum

Curry-yrtti Helicrysum italicum Kekkilä

Currykasvi eli curry-yrtti on curryn tuoksuinen hopealehtinen yrtti, jota käytetään myös kesäkukka- ja syysistutusryhmissä lehtikasvina. Kasvin lehdet ovat ja varret ovat hopeanhohtoisia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-30 cm

Värit:

Keltainen Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Kasviravinne

Curry-yrtti Helicrysum italicum Kekkilä

Currykasvilla eli italianolkikukalla on pienet koristeelliset hopeanväriset lehdet. Lehdet ovat kapeita ja 2-4 cm mittaisia. Currykasvia myydään 20-30 cm korkuisena kasvina, luontaisilla kasvupaikoillaan Välimeren seudulla se kasvaa 60 cm korkeaksi.

Hopeanharmaiden kukkavarsien päähän avautuvat pienet asterimaiset, keltaiset, ”nuppimaiset” kukat pienissä laakeissa tertuissa. Curry-yrtti sopii mainiosti samaan ruukkuun vaikka oreganon, salvian ja timjamin kanssa. Hopeanvärinen kasvi tuo hauskaa vaihtelua muuten vihreään sävymaailmaan. Sopii mainiosti myös syyskasviksi.

Currykasvia ei nimestään huolimatta käytetä curry-mausteseoksessa. Mausteena sen lehdet maustavat curryn tapaan padat, keitot, kana-, vihannes- ja riisiruoat sekä pikkelsin. Oksat paistetaan ensin kuumalla pannulla, jotta karrin aromit tulevat esiin, ja lisätään sitten maustettavaan ruokaan. Currykasvia käytetään myös eteeristen öljyjen raaka-aineena.

Välimereltä kotoisin oleva yrtti viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää kovaakin paahdetta. Currykasvi viihtyy hiekansekaisessa, niukkaravinteisessa maassa, kuten Kekkilä luonnonmukaisessa Yrttimullassa. Istutusväli on 15-20 cm.

Currykasvia kastellaan tasaisesti, mutta se kestää pienen kuivahtamisenkin. Liiallista kastelua vältetään. Currykasvia lannoitetaan Kekkilä Kasviravinteella kasteluveden mukana.

Kasvista voi korjata satoa latvomalla versonkärkiä pitkin kasvukautta. Samalla kasvi tuuhistuu.

Curry-yrtti on meillä puutarhassa yksivuotinen, mutta sen voi talvettaa sisällä noin 5-10 asteessa.

Currykasvin kukat ovat kestäviä leikko- ja kuivakukkia.

Etsi