Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Helmililja

(Pärlhyacints)

Muscari sp.

Helmililja Muscari sp.

Helmililjat kuuluvat krookusten ja sinililjojen ohella mataliin ja hyvin leviäviin kevätkukkijoihin. Se aloittaa kukintansa vasta toukokuussa. Lehdet ovat kapeita ja kukinnot tiiviitä sinisiä tähkiä. Kukinnan jälkeen koristeelliset siemenkodat.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

10-30 cm

Värit:

Ruusunpunainen Sininen Vaaleansininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Helmililja Muscari sp.

Helmililja eli helmihyasintti on pieni ja sievä, 10-20 cm korkea, useimmiten sinikukkainen kevään sipulikasvi. Ruukkukasvina sen saatavuus ajoittuu helmikuun lopun ja pääsiäisen väliseen aikaan.

Sen kellomaiset kukat muodostavat tiiviin tertun ja kukissa on miellyttävä tuoksu, joka voimistuu lämpimässä. Lehdet ovat ohuet ja pitkät. Suurin osa on syvänsinisiä tai valkoisia, mutta on olemassa myös vaaleanpunertava lajike.

Kasvin sipuleita on myynnissä syksyisin ja ne istutetaan ennen maan jäätymistä. Sipulit istutetaan 8-10 cm syvyyteen ja 5-10 cm päähän toisistaan. Viihtyy parhaiten kukkapenkissä tai kivikkoryhmässä. Kasvit pitävät aurinkoisesta kasvupaikasta, mutta tyytyvät myös puolivarjoiseen tai vaihtelevasti varjoiseen kasvupaikkaan. Kasvit kasvavat hyvin Kekkilä Puutarhamullassa.

Kasvi tarvitsee säännöllisesti riittävän määrän vettä. Jotta vesi ei jää seisomaan paikalleen, veden pitää aina valua läpi maaperän. Muussa tapauksessa kukkasipuli voi mädäntyä tai homehtua. Maaperä onkin käännettävä kunnolla riittävän syvältä, ennen kuin kukkasipulit istutetaan syksyllä.

Kasvit eivät vaadi erityistä hoitoa. Keväisin kasvupaikoille ripotellaan Kekkilä Kukkasipuliravinnetta. Sen voi jakaa, kun kukinta jää edellisvuosia niukemmaksi. Kasvustot jaetaan syyskesällä.

 

Helmililjat ovat sieviä kevättalven sisäkukkia. Ruukkuistutukset istutetaan syksyllä ja viedään viileään. Ruukut nostetaan lämpimään kevättalvella. Kukkien ja lehtien lakastuttua, sipulit voidaan istuttaa ulos, jolloin ne kukkivat taas seuraavana keväänä.

Etsi