Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Herttaköynnösvehka

Philodendron scandens

Herttaköynnösvehka Philodendron scandens omaa kauniin vihreät ja sydämen muotoiset lehdet. Sen kasvutapa on köynnöstävä, joten tämä kaunistus sopii hyvin laskeutumaan amppeliin tai hyllyn päältä alaspäin. Sen voi myös sitoa naulojen avulla seinää vihreyttämään tai ohjata kasvitukeen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-300 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Herttaköynnösvehka on kotoisin Etelä-Amerikan trooppisista metsistä, joissa se kasvaa ja kiipeilee puiden runkoa kohti valoa. Se lukeutuu helppohoitoisiin ja kestäviin trooppisiin viherkasveihin, mutta voi valon puutteessa kasvaa harvalehtistä versoa.

Valitse herttaköynnösvehkalle valoisa hajavalon tai puolivarjon kasvupaikka. Älä sijoita sitä aurinkoiselle paikalle paahteeseen, jossa sen lehtien kärjissä alkaisi nopeasti näkyä vaurioita. Itä- ja länsi-ikkunan läheisyydestä voi löytyä sopiva paikka herttaköynnösvehkalle. Myös pohjoisikkunoiden äärellä voi riittää valoa herttaköynnösvehkan tarpeisiin.

Etelä-Amerikan trooppisten metsien kasvina se viihtyy hieman happamassa kasvualustassa, joten voit istuttaa herttaköynnösvehkan Kekkilä Viherkasvimullan ja Kekkilä Hortensiamullan sekoitukseen. Herttaköynnösvehka nauttii ilmavasta kasvualustasta, ja voit lisätä mullan sekaan myös Kekkilä Orkideamultaa tai Ruukkusoraa.

Herttaköynnösvehka kaipaa kastelua tasaisesti, esimerkiksi kerran viikossa, riippuen paikan ilmankosteus- ja lämpöolosuhteista ja sen ruukun koosta. Anna pintamullan kuitenkin kevyesti kuivahtaa 2-3 cm syvyydeltä kasteluiden välillä. On hyvä tarkkailla mullan kosteutta, ainakin alkuun. Kastelua voi maltillisesti vähentää talviaikana.

Trooppisena kasvina herttaköynnösvehka hyötyy talviaikana kasvivalosta. Jos versojen kasvu on harvaa, ja lehtiä ilmaantuu versoihin harvakseltaan, voit huoletta leikata versoja lyhemmiksi. Leikkaus edesauttaa kasvin haaroittumista.

Lannoita kasvukaudella keväästä syksyyn säännöllisesti Kekkilä Viherkasviravinteella.

Etsi