Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Herttalyhty

Ceropegia woodii

Herttalyhty Herttalyhty

Herttalyhty on helppohoitoinen ja sirokokoinen, kauniisti laskeutuva viherkasvi. Olemus on mehikasvimainen. Lehdet ovat pienet, munuaisen muotoiset, suhteellisen paksut ja nahkeat. Herttaköynnös kasvattaa pitkää alaspäin laskeutuvaa versoa ja se onkin ihanteellinen kasvi pieneen amppeliin.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

50-200 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Herttalyhty Herttalyhty

Herttaköynnös kasvattaa pitkää alaspäin laskeutuvaa versoa ja se onkin ihanteellinen kasvi pieneen amppeliin tai laskeutumaan hyllyn reunaa alaspäin. Versot voivat helposti kasvaa mittaa metrin tai parin verran. Herttaköynnös on kotoisin Afrikasta ja se onkin sopeutunut kestämään kuivuutta. Se kykenee varastoimaan vettä mullan sisällä oleviin juurimukuloihin ja meheviin lehtiin.

Kasvin suomenkielinen nimi juontuu kukista, jotka muistuttavat lyhtyjä. Herttaköynnöksestä on myös olemassa kirjavalehtinen variegata-lajike, jonka lehtien reunoilla on valkoista.

Sijoita herttalyhty valoisalle paikalle. Se sietää myös paahteista paikkaa, mutta tarvitsee silloin enemmän kastelua. Vähän valon paikalla kasvien lehtiväli kasvaa ja kasvu on heikkoa. Myös vähässä valossa lehdet voivat kellertyä.

Istuta herttalyhty hiekkapitoiseen multaan, kuten Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan, jos kastelet kasvia ahkerasti. Jos taas olet laiska kastelija, voit istuttaa herttalyhdyn Kekkilä Viherkasvimultaan.

Huoneenlämpötila on sopiva kasvupaikka, mutta herttalyhty ei hätkähdä hetkellistä viileyttä, kunhan lämpötila pysyttelee +10 asteen tietämillä. Viileämmässä kastelua kannattaa vähentää.

 

Herttalyhty sietää kuivahtamista, mutta älä anna mullan kokonaan kuivua mehikasvimaisesta olemuksesta huolimatta. Pintamulta saa kevyesti kuivahtaa kasteluiden välissä. Kastele noin viikon tai kahden välein. Talvella ja viileässä kasteluväliä voi pidentää. Varo erityisesti viileässä paikassa ylikastelemista.

Herttaköynnös ei kaipaa jokavuotista mullanvaihtoa, vaan sille kannattaa antaa kasvurauha ja vaihtaa kasvi uuteen multaan muutaman vuoden välein.

Pitkäksi kasvaneita varsia voi huoletta lyhentää. Leikkaus myös edistää kasvin haarottumista.

Herttalyhdyn varteen voi kasvaa pieniä pyöreitä mukuloita, joista sitä voi lisätä. Työnnä mukulat uuteen multaan, jätä mukula lähelle mullan pintaa, älä peitä paksulti.

Hyvällä hoidolla ja kasvin viihtyessä voi kukkia keväästä kesään.

Etsi