Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Isotalvio

(Stor vintergröna)

Vinca major

Isotalvio on ainavihanta maanpeitekasvi, jota Suomessa käytetään yksivuotisena kesäkukkana. Isotalvion (Vinca major 'Variegata') valkovihreät, näyttävät lehdet sopivat isojen ruukkujen ja laatikoiden valuvaksi reunaksi sekä amppeleihin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-50 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Isotalvio kasvaa 20–50 senttimetriä korkeaksi ja versot kasvavat 80-100 cm pituisiksi. Maanpeitekasvina käytettäessä varret kasvavat kaarevasti maanpinnalta koheten. Isotalvion soikeat lehdet ovat 2,5–9 cm pitkiä. Isotalvion sinivioletit kukat ovat 3–5 cm leveitä ja se kukkii toukokuussa. Kukan verhiö on kapealiuskainen ja liuskat karvaisia laidoiltaan. Lähisukuinen laji pikkutalvio (Vinca minor) on kooltaan isotalviota pienempi.

Isotalvio menestyy puolivarjoisalla ja varjoisalla kasvupaikalla. Kasvi on säänkestävä, se kestää tuulta ja sadetta. Kasvualustan tulee olla ravinteikas ja ilmava. Sopiva multa on Kekkilä Kesäkukkamulta. Taimet istutetaan 40 cm välein.

Isotalviota kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Lannoitteeksi sopii Kekkilä Kesäkukkaravinne tai Kekkilä Kastelulannoite.

Taimia on saatavilla keväisin hyvin varustelluista puutarhamyymälöistä.

Isotalvion voi talvettaa huonekasvina tai viileässä sisätilassa.

Etsi