Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Juurakkovehka Alocasia micholitziana ’Frydek’

Alocasia micholitziana 'Frydrek'

Juurakkovehka Juurakkovehka

Alokasioihin eli juurakkovehkoihin lukeutuva Alocasia micholitziana ’Frydek’ on vähän harvinaisesmpi ja vaikeammin löydettävä juurakkovehka, mutta on monen viherkasviharrastajan toivelistalla lehden smaragdinvihreästä ja samettisesta ulkonäöstä johtuen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

30-80 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Juurakkovehka Juurakkovehka

Istuta Alocasia micholitzina ’Frydek’ viherkasvisoraan tai vehkakasveille tyypilliseen sekoitukseen (aroid-mix), johon voi käyttää Kekkilän Viherkasvisoraa, Viherkasvimultaa ja Orkideamultaa. Kasvin voi istuttaa myös Kekkilä Kukkamultaan. Kasvualustan on hyvä olla kosteutta sitova, mutta ilmava. Valitse kasvupaikaksi valoisa hajavalon paikka. Itä- ja länsi-ikkunan lähellä voi löytyä juurakkovehkoille valo-olosuhteiltaan sopiva kasvupaikka. Suorassa auringonvalossa lehdet voivat saada vioituksia ja kasvi kuivua liiaksi.

Lehdet ovat nuolen kärjen muotoiset ja niitä koristaa valkoiset lehtisuonet. Alocasiat voivat kukkia, mutta koristearvo on lehtien kauniissa värissä ja muodossa. Kukinta harvemmin onnistuu tavallisessa huoneilmassa, mutta jos kosteus- ja lämpöolosuhteet ovat suotuisat voi alokasian saada myös kukkimaan. Tämä vaatinee yleensä lasikon, terraarion ja kasvikaapin olosuhteita.

Huom. kasvi on myrkyllinen kissoille ja koirille.

Kastele säännöllisesti ja tasaisesti, mutta anna pintamullan kuivahtaa kevyesti. Usein sopiva kasteluväli huonekasvina kasvavalle alokasialle on kastella kasvi kerran tai kaksi viikossa. Kasvualustan on hyvä pysyä sopivan kosteana, mutta ei missään nimessä märkänä. Märässä mullassa juurakko voi kärsiä hapenpuutteesta ja altistua mätänemiselle. Talviaika on haastava tälle alokasialle, joten tarjoa lisävaloa kasvivalolla. Alocasia micholitziana ’Frydek’ nauttii myös korkeasta ilmankosteudesta, joten se viihtyy parhaiten terraarion, kasvikaapin ja lasikon kaltaisissa kosteissa olosuhteissa, mutta hyvällä hoidolla alokasia ’Frydek’ menestyy myös tavallisessa huoneilmassa.

Lannoita säännöllisesti Kekkilä Viherkasviravinteella. Lisää lannoitetta kasteluveteen kerran viikossa kasvukaudella. Vähennä lannoitusta talviajaksi. Talviaikaan voi alokasian kasteluveteen lisätä Kekkilän luonnonmukaista Merilevää. Jos käytät alokasialle pimeänä vuodenaikana lisävaloa, voit lannoittaa kasvia läpi vuoden. Sumuttelu ja suihkuttelu sopii juurakkovehkalle.

Etsi