Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Kääpiömanteli

(Dvärgmandel )

Prunus tenella

Kääpiömanteli Prunus tenella

Kääpiömanteli on siro-oksainen pikkupensas. Vaaleanpunainen, runsaskukinta alkaa vähän ennen lehtien puhkeamista toukokuun puolessa välissä ja kestää noin 2 viikkoa. Kukkiva kääpiömanteli on näyttävä kasvi keväisessä puutarhassa.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Ruusunpunainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kääpiömanteli Prunus tenella

Se sopii näyttäväksi yksittäiskasviksi, pieneksi ryhmäksi kivikkopuutarhaan ja matalien havukasvien seuraan. Sillä tummanvihreät, kiiltävät lehdet ovat pienet kapeat ja sahalaitaiset. Vaaleanpunaisen lajikkeen lisäksi saatavilla on valkokukkaisia ja tummanpunakukkaisia lajikkeita. Kääpiömanteli kukkii pystyihin edellisvuoden versoihin.

Kasvaa 50-100cm korkeaksi ja saman verran leveäksi. Sitä on usein vartettu luumupuuhun, jolloin perusrungosta kasvavat vesat on poistettava. Omajuuriselle kääpiömantelille kasvaa juurivesoja. Mantelit ovat 12-20mm kokoiset ja ne eivät ole syötäviä.

Viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Pensas menestyy vyöhykkeillä I-IV, mutta voi talvehtia lumen suojassa pohjoisempanakin. Kasvualusta voi olla kuiva tai tuore, mutta hyvin vettä läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Ne istutetaan 80cm välein.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Versojen kärjet paleltuvat eteläisimmässäkin Suomessa. Nuorennusleikkaus tehdään kukinnan jälkeen. Perusrungosta kasvavat vesat poistetaan. Se suojataan syksyllä jänisten ja myyrien varalta. Omajuurista kääpiömantelia voi lisätä juurivesoista.

 

 

Etsi