Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Kahvipensas

(Kaffesläktet)

Coffea arabica

Kahvipensas Coffea arabica marjat Kekkilä Kahvipensas Coffea arabica terraario Kekkilä

Kahvipensas eli arabiankahvi on helppohoitoinen pieni puu, jonka ikivihreät kiiltävät, tummanvihreät lehdet ovat suuret, soikeat, teräväkärkiset ja reunoilta aaltoilevat. Kesällä huonekasviin puhkeavat tuoksuvat, valkoiset tähtikukat.

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-200 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kahvipensas Coffea arabica marjat Kekkilä Kahvipensas Coffea arabica terraario Kekkilä

Huonekasvina viljeltävä kasvi on sama kahvipuulaji, jonka pavuista suurin osa maailman juotavasta kahvista valmistetaan. Huonekasvina se kasvatetaan 1-2 m korkeaksi pensaaksi. Lehdet kasvavat puumaisten oksien päässä. Ruskeassa, suorassa rungossa on vaakasuorat oksat.

Hyvin hoidettu arabiankahvi tuottaa ensimmäiset kahvipapunsa noin viiden vuoden jälkeen. Valkoiset kukinnot syntyvät aluksi lehtien haaraumiin, ja ne kukkivat muutaman päivän ajan. Tämän jälkeen se tuottaa hedelmiä, jotka kypsyttyään ovat punaisia tai keltaisia. Niiden sisällä on kaksi kahvipapua. Hedelmät kypsyvät noin kahdeksan kuukauden ajan, jonka jälkeen ne ovat valmiita.

Arabiankahvi pitää valosta, mutta ei kestä kuitenkaan suoraa auringonvaloa, joten eteläikkunalle sijoittamista tulee välttää. Kasvi pärjää hyvin huoneenlämmössä, matalia lämpötiloja se sietää huonosti. Se istutetaan Kekkilä Viherkasvimultaan tai Kekkilä Kukkamultaan.

Sitä kastellaan runsaasti erityisesti kesäkuukausina. Kasvi viihtyy hyvin myös altakasteluruukussa, jolloin kastelua on helpompi tarkkailla. Arabiankahvi pitää sumuttelusta. Ahkera sumuttelu ja suihkuttelu pitää myös lehdet puhtaana ja kiiltävänä. Talvikuukausien aikana kastelukertojen tiheyttä vähennetään. Sen kuivuuden tunnistaa siitä, että sen lehtien kärjet ruskistuvat.

Arabiankahvin luontaisilla kasvualueilla ei ole ollenkaan kalkkia. Tämän vuoksi kahvipensas sen kastelussa olisi hyvä käyttää kalkitonta vettä, jos mahdollista.

Lannoitus on tärkeää kasville, ja kevään ja kesän kasvukuukausina sille voi antaa ravinteita viikottain kastelun yhteydessä Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella. Talvikuukausina lannoitteita annetaan harvemmin.

Nuorten kasvien multa vaihdetaan kerran vuodessa ja ne istutetaan hieman tilavampaan ruukkuun. Juuripaakkua ei pidä rikkoa paljoa, sillä juurten vioituttua lehdet varisevat.

Jos kasvi kasvaa liian suureksi, sitä voi muotoilla leikkaamalla. Hapsottavat oksat kannattaa leikata lyhyemmiksi kasvukauden alussa.

Sitä voidaan lisätä joko pistokkaista tai siemenistä. Siemenet voi laittaa suoraan multaan itämään. Mullan tasaisesta kosteudesta pidetään huolta, se parantaa itämisen mahdollisuuksia.

Etsi