Hyppää sisältöön
Perennat

Kallionauhus

(Klipstånds)

Ligularia dentata

Kallionauhus Ligularia dentata

Kallionauhus kukkii loppukesällä oranssinkeltaisin päivänkakkaramaisin kukin. Pensasmaisesti kasvavalla, kookkaalla perennalla on suuret pyöreät, herttamaiset lehdet. Runsas lehdistö on päältä tummanvihreä ja alta punavihreä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

120 cm

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kallionauhus Ligularia dentata

Suurikokoinen kasvi peittää kasvupaikkansa nopeasti. Se kasvaa 100-130cm korkeaksi, joten se sille kannattaa varata kasvutilaa. Se on hyvä kasvi perennaryhmien taustakasviksi.

Kasvi on kestävä, se menestyy Pohjois-Suomeen saakka. Sen runsas kukinta kestää elokuusta jopa pitkälle lokakuuhun lämpiminä päivinä. Punalehtinen lajike ’Desdemona’ on suosittu, ja sitä kutsustaan herttanauhukseksi.

Menestyy puolivarjoisalla ja varjoisalla kasvupaikalla. Kasvi kasvaa aurinkoisella kasvupaikallakin, mutta kasvin vedenkulutus voi olla niin suuri, että se nuutuu kuumimpina päivinä.

Se vaatii runsasravinteisen, syvän ja hyvin vettä pidättävän kasvualustan. Istutuskuopan tulee olla ainakin puoli metriä syvä. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta.

Kasvit istutetaan 80 cm välein.

Kasvin kuihtunut lehdisö leikataan keväällä pois. Istutusalue kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Lannoita syksyisin Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja auttaa talvehtimisessa.

Kuivina kausina nauhuksia kastellaan.

Menestyy parhaiten saadessaan olla kauan samalla paikalla. Tarvittaessa sitä voidaan lisätä jakamalla keväällää tai loppukesällä.

Kallionauhus on hyvä perhoskasvi.

Etsi