Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Kanelibasilika

(Basilika 'Cinnamon')

Ocimum basilicum 'cinnamon'

Kanelibasilika Ocimum basilicum 'cinnamon'

Kanelibasilika on yrtti, jonka maku ja tuoksu ovat miellyttävä sekoitus kanelia ja basilikaa. Lehdet ovat väriltään oliivinvihreitä taittuen hiukan violetin suuntaan. Lehdet ovat hennommat kuin tavallisessa basilikassa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-40 cm

Värit:

Lila Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kanelibasilika Ocimum basilicum 'cinnamon'

Kanelibasilika on melko kookas kasvutavaltaan ja se kasvaa nopeasti 40-60 cm korkeaksi. Kanelibasilikalla on punervat varret ja punainen kukinto. Reheväkasvuinen yrtti sopii myös koristekasviksi yrtti- ja kesäkukkaistuksiin.

Kanelibasilika kylvetään huhtikuussa ja peitetään kevyesti. Avomaalle basilika istutetaan vasta kun hallan vaara on varmasti ohi. Basilika saa hallavioituksia jo matalissa plusasteissa. Tarvittaessa istutukset suojataan hallaharsoin. Istutusväli on 25cm.

Basilika sijoitetaan aurinkoiselle, ehdottomasti lämpimälle kasvupaikalle. Basilika viihtyy ravinteikkaassa multamaassa. Ruukkuistutuksissa voidaan käyttää Kekkilä luonnonmukaista Yrttimultaa tai Kekkilä Kesäkukkamulta.

Kanelibasilikan kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, mutta ei jatkuvasti märkänä. Kasteluveden mukana basilikaa lannoitetaan Kekkilä Kastelulannoitteella tai Kekkilä Kasviravinteella.

Koska basilika on erittäin arka kylmälle, siirretään se lämpötilan laskiessa sisälle tai suojataan hallaharsoin.

Basilikaa korjataan satoa versonkärkiä ja lehtiä leikkaamalla jatkuvasti tarpeen mukaan. Latvomisen myötä kasvusto tuuhistuu ja satoa voi korjata koko kasvukauden. Basilikan kukinta heikentää lehtisadon määrää ja kitkeröittää makua. Ahkera latvonta ja kukkanuppujen poisto estää tämän.

Kanelibasilikan lehtiä voi säilöä pakastamalla. Voimakas kanelintuoksu säilyy kuivattunakin.

Kanelibasilika on Meksikosta peräisin oleva lajike. Basilikalla on mm. ruuansulatusta edistäviä vaikutuksia. Siitä saa myös rauhoittavaa teetä. Kanelibasilika sopii hyvin esimerkiksi omenaleivonnaisiin ja –jälkiruokiin. Se toimii korianterin tavoin aasialaisen ruoan mausteena esimerkiksi wokeissa ja antaa mukavan vivahteen vihersalaatille.

Etsi