Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Kanerva

(Ljung)

Calluna vulgaris

Kanerva

Kanervaa käytetään kausikukkana syysistutuksissa. Kellomaiset kukat ovat useimmiten tumman anilliininpunaiset, vaaleanpunaiset tai valkoiset. Harmahtavanvihreät lehdet pienet ja neulasmaiset.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-40 cm

Värit:

Punainen Tummanvioletti Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Syksy

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kanerva

Ruukuissa myytävät kanervat ovat yleensä 20-40 cm korkeita. Perinteisten ja luonnollisten sävyjen lisäksi sinisiksi, liiloiksi ja oranssiksi värjättyjä kanervia näkyy kauppojen valikoimissa. Kanervia käytetään ulkona kausikasveina syksystä alkaen. Talven tultua kukat jäätyvät ja kuivuvat, mutta eivät irtoa varvuista, joten ne ovat koristeellisia kevääseen saakka.

Suurin osa Suomessa myytävistä ruukkukanervista on ulkomaista alkuperää. Kanervan talvehtiminen ja keväinen kasvuunlähtö on siis epävarmaa. Useimmiten ne ostetaankin kausikasveiksi, jotka tekevät kevään tullen tilaa orvokeille ja kesäkukille.

Kun kanervat ostetaan täysin avonaisina, niiden istutuspaikan valo-olosuhteilla ei ole merkitystä. Nuppuiset kanervat avautuvat parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisella, lämpimällä paikalla, jossa ne viihtyvät luonnossakin. Jotta kanervat kestäisivät koko talven koristeellisina, ne kannattaa sijoittaa lumensuojaiseen paikkaan. Luontaisesti kanervat viihtyvät happamassa, hiekkaisessa kasvualustassa. Kausikasveiksi hankitut kanervat voi istuttaa Kekkilä Kesäkukkamulta, jossa kanervien vedensaanti on tasaista mullan sisältämien kastelukiteiden vuoksi.

Mikäli haluaa kokeilla kanervien jatkokasvatusta ja talvehtimista, kannattaa istutus tehdä Kekkilä Havu- ja rodomultaan. Tällöin kasvualustan tulee olla läpäisevä. Ruukkuistutuksissa ruukkukoon tulee olla melko suuri ja ruukun pohjalle tulee laittaa reilusti Kekkilä Ruukkusoraa.

Ruukkukanervaa kastellaan säännöllisesti ja tasaisesti koko syksyn ajan. Silloin kukat säilyvät paremmin. Huolehditaan kuitenkin, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan ruukusta pois, etenkin jos ruukku on taivasalla.

Kanervan kastelu lopetetaan, kun sekä yöllä että päivällä on pakkasta.

Etsi