Hyppää sisältöön
Perennat

Kangasajuruoho

(Backtimjan)

Thymus serpyllum

Kangasajuruoho Thymus serpyllum

Kangasajuruoho on paahteisten kuivien kasvupaikkojen maanpeittäjä ja maustekasvi. Koko kasvi tuoksuu mausteisesti ja säilyy vehreänä talven yli, kun se on suojassa kevätahavalta. Runsaat, lehdet peittävät kukat ovat violetit tai valkoiset.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

3-10 cm

Värit:

Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kangasajuruoho Thymus serpyllum

Mattomaisesti kasvava kangasajuruoho on ikivihreä puolivarpu. Kestävä kasvi kasvaa luonnossa kallioilla ja hiekkaisilla tienpenkereillä. Se sopii hyvin kuivien paikkojen maanpeiteperennaksi ja kivikkokasviksi. Sen voi kasvattaa kuivien paikkojen nurmikon korvikkeeksi, sillä se kestää pientä askellusta.

Lamoavasti ja suikertavasti kasvava kasvusto on tiheä ja hyvin peittävä. Lehdet ovat pienet, ehytlaitaiset ja tummanvihreät. Kukalliset haarat ovat 5-10 cm korkeat. Kukinta kestää yleensä kesäkuun alkupuolelta heinäkuun puoliväliin ja jatkuu harvakseltaan syksyyn. Tuoksuvat kukat houkuttelevat perhosia ja mehiläisiä. Se kasvaa Suomessa luonnonvaraisena ja talvehtii siten hyvin.

Viihtyy aurinkoisella paikalla ja kestää hyvin paahdetta. Maa saa olla kuiva, hyvin ojitettu, mielellään laiha ja hiekansekainen. Talvimärkyyttä kasvi ei siedä. Sen voi istuttaa Kekkilä Perenna- ja ruusumultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan, jonka joukkoon voi lisätä puhdasta hiekkaa. Taimet istutetaan 30 cm välein.

Kun kasvin kasvupaikka on oikea, se ei vaadi erityistä hoitoa. Se ei menesty ravinteikkaassa maaperässä, eikä jaksa kilpailla rikkakasvien kanssa, joten kannattaa valita karu kasvupaikka.

Kangasajuruoholle annetaan kasvurauha. Vanhempaa kasvustoa voidaan keväisin kalkita Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoittaa kevyesti Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Sitä voidaan lisätä siemenistä tai jakamalla.

 

Versoja ja lehtiä käytetään mausteena timjamin tapaan.

Etsi