Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Kiiltotuhkapensas

(Häckoxbär)

Cotoneaster lucidus

Kiiltotuhkapensas Cotoneaster lucidus

Kiiltotuhkapensaalla on tummanvihreä, kiiltävä ja tiheä lehdistö. Kiiltotuhkapensaan syysväritys on koristeellinen; oranssinpunaisten lehtien keskellä pilkottaa pieniä kiiltävän mustia marjoja. Kestävä pensas on suosittu aitakasvi.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-200 cm

Värit:

Ruusunpunainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I-VIII

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kiiltotuhkapensas Cotoneaster lucidus

Melko nopeakasvuinen, keskikorkea pensas sopii aidanteisiin ja suojapensaikoksi. Leikkausta hyvin kestävänä lajina, se on suosittu leikattuna pensasaitana. Laaja juuristo sitoo maan tiukasti. Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön. Tuhkapensaiden marjat ovat myrkyllisiä.

Kasvaa 1-3 metriä korkeaksi ja 1,5 – 2 metriä leveäksi.Viihtyy sekä aurinkoisella että varjoisalla kasvupaikalla. Valoisemmassa paikassa syysväritys on voimakkaampi. Talvenkestävä ja menestyy kasvuvyöhykkeillä I-VI.

Kiiltotuhkapensas on vaatimaton kasvupaikan suhteen. Se viihtyy sekä kuivassa että tuoreessa, keskiravinteisessa kasvualustassa. Savimaassa tai seisovassa vedessä se ei viihdy. Istutetaan Kekkilä Puu- ja pensasmultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan. Sopiva istutusväli on 70 cm.

Keväisin kiiltotuhkapensaat kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Vanhimpia ja vaurioituneita oksia voi poistaa keväällä. Pensas kestää myös nuorentamisen alasleikkauksella varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Etsi