Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Koristearonia

(Slånaronia)

Aronia × prunifolia

Koristearonia Aronia × prunifolia, lähikuva Koristearonia Aronia × prunifolia

Tiheä- ja pystykasvuinen koristearonia sopii aidanteeksi, ryhmä- tai suojapensaaksi ja rinneistutuksiin. Koristearonia kukkii valkoisin kukinnoin kesäkuussa. Lehdet ovat tummanvihreät ja kiiltävät ja saavat upean, oranssinpunaisen syysvärin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-300 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-IV (V)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Koristearonia Aronia × prunifolia, lähikuva Koristearonia Aronia × prunifolia

Koristearonia on yksi suosituimpia aitapensaita, sillä se on terve ja kestävä monenlaisessa paikassa viihtyvä kasvi. Vapaasti kasvavana aidanteena koristearonia kasvaa 2-3 m korkeaksi ja saman verran leveäksi. Kestää hyvin leikkausta, joten sitä käytettään myös leikatuissa pensasaidoissa.

Menestyy kasvuvyöhykkeillä I-IV (V).

Tummanvihreät, soikeat ja kiiltävät lehdet ovat hieman pienemmät kuin marja-aronialla. Mustat marjat ovat pienempiä eivätkä niin hyviä kuin marja-aronialla, mutta sopivat talouskäyttöön yhdessä muiden marjojen kanssa. Marjojen mehu on kauniin, tummanpunaisen väristä, mutta tahraavaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon kasvin sijoittelussa esim. oleskelualueiden ja lasten leikkipaikkojen läheisyydessä.

Viihtyy parhaiten aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Aurinkoisella paikalla kukinta on runsainta ja syysvärit voimakkaimmat. Kasvualustaksi sopii tuore, keskiravinteinen, hiekkapitoinen multa.

Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Istutusväli on 100 cm, aidanteissa 50 cm.

Aluksi  on harvaversoinen, mutta tuuheutuu pian. Keväisin pensaita kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla.

Pensasaidan juurelle kannattaa levittää Kekkilä Kuorikatetta tai Koristekatetta, joka estää rikkakasvien kasvua.

Kestää hyvin leikkausta. Se voidaan nuorentaa varhain keväällä muutamia vanhimpia versoja poistamalla. Kasvuston voi uusia alasleikkauksella, jolloin vanhaa kasvua jätetään noin 20 senttiä. Käytetään leikattuna pensasaitana, se muotoillaan joka vuosi juhannuksen jälkeen. Kasvavassa aidassa uutta kasvua jätetään 15 senttiä ja vanhassa aidassa vain muutama sentti.

Lajin luonnollisen kasvutavan mukaan yläosa tulee alaosaa paljon tuuheammaksi, joten jos aita saa kasvaa vapaasti, iän myötä yläosa tulee varjostamaan alaoksia. Aita pyritään muotoilemaan A-muotoon niin, etteivät yläoksat pääse varjostamaan alaoksia, V-muotoa vältetään.

 

Etsi