Hyppää sisältöön
Koristepuut

Kyynelkoivu

(Tårbjörk)

Betula pendula ’Youngii’

Kyynelkoivu Betula pendula ’Youngii’

Kyynelkoivu on pienilehtinen, riippaoksainen rauduskoivulajike. Se on yleensä vartettu 2-6 m korkuiselle rauduskoivulle. Puun latvus muodostuu nopeasti noin 3 m leveäksi. Tämä erikoisen näköinen pikkupuu sopii hyvin yksittäiskasviksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-400 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kyynelkoivu Betula pendula ’Youngii’

Sopii yksittäiskasviksi rakennettuun ympäristöön ja kaupunkipuistoon.

Se kukkii keltaisin norkkokukinnoin lehtien puhkeamisen aikaan touko-kesäkuussa. Puu on pieni, vain 1–2 sentin pituinen. Syksyllä lehdistö on himmeän oranssinkeltainen kuten rauduskoivulla

Menestyy kasvuvyöhykkeillä I-V. Paras kasvupaikka on aurinkoinen paikka. Runsaassa valossa latvus pysyy kauniina. Sopiva kasvualusta on kuiva tai tuore ja keskiravinteinen. Rauduskoivu viihtyy hieskoivua paremmin kuivassa maassa, mutta se sietää ajoittain seisovaa vettäkin. Puu  istutetaan Kekkilä Puu- ja pensasmultaan.

Kestää nuorena melko hyvin tuulta, mutta vanha puu varistaa oksia herkemmin. Nopeakasvuinen puu juurtuu pääasiassa ylimpään maakerrokseen eikä siedä maantäyttöä juuristoalueella eikä tiesuolaa.

 

Runko vaurioituu ja lahoaa herkästi esim. ruohonleikkurin kolhuista, joten rungon tyvi kannattaa jättää mullokselle. Sen saa huolitellun näköiseksi ja helppohoitoiseksi levittämälle mullan päälle Kekkilä Koristekatetta.

Nuoruusvaiheessa latvus muotoillaan sateenvarjon näköiseksi. Täysikokoista leikataan mahdollisimman vähän, lähinnä kuolleita oksia poistetaan. Leikkaus tehdään mieluiten elokuussa, sillä puulla on runsas mahlavuoto kevättalvella ja keväällä.

 

Etsi