Hyppää sisältöön
Havut

Lawsoninsypressi

(Ädelcypress)

Chamaecyparis lawsoniana

Lawsoninsypressi Chamaecyparis-lawsoniana

Lawsoninsypressi on kartiomaisesti kasvava valesypresseihin kuuluva, ikivihreä havukasvi. Se on tuttu kasvi huonekatajan nimellä jouluistutuksissa. Suomen oloissa lawsoninsypressi on hyvin talvenarka.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-200 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lawsoninsypressi Chamaecyparis-lawsoniana

Lawsoninsypressillä on lajikkeesta riippuen tumman- tai harmaanvihreät versot. Sen kasvutapa on tiivis ja leveä. Se on hidaskasvuinen, se kasvaa 10-vuodessa noin yhden metrin. Hyvällä kasvupaikalla lawsoninsypressi kasvaa 1-1,5 m korkeaksi ja 1 m leveäksi.

Vaatii aurinkoisen- tai puolivarjoisen, suojaisen kasvupaikan. Se menestyy kasvuvyöhykkeellä I, sielläkin sen talvehtiminen on epävarmaa. Viihtyy parhaiten humuspitoisessa tasaisen kosteassa maassa. Maaperä saa olla ravinteikas, mutta hapan. Sopiva multa istutukseen on Kekkilä Havu- ja rodomulta.  Istutusväli taimille on yksi metri.

Kastellaan ensimmäisen kasvukauden ajan säännöllisesti. Jatkossa lawsoninsypressiä kastellaan kuivina kausina. Keväisin havua lannoitetaan Kekkilä Havu- ja rodolannoitteella, mutta ei kalkita. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Havun juurelle voi levittää Kekkilä Talvisuojaa, kun maa on jäätynyt. Helmi-maaliskuussa lawsoninsypressit suojataan kuivattavalta kevätauringolta varjostusverkoin.

 

Etsi