Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Lumikello

(Snödroppssläktet)

Galanthus nivalis

Lumikello Galanthus nivalis

Lumikello on varhain kukintansa aloittava narsissikasvi. Pienet, valkoiset, kellomaiset kukat saattavat nousta lauhoina talvina esiin jo lumen keskeltä. Tyypillisesti se kukkii Etelä-Suomessa huhtikuussa, pohjoisessa toukokuussa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10-15 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lumikello Galanthus nivalis

Lumikelloa voi kasvattaa koko Suomessa. Kasvin varhainen kukkiminen perustuu sen erikoiseen kykyyn alijäähdyttää kasvinesteensä sokerin avulla. Lumikellot kasvavat 10-15 cm korkeiksi. Varsi on lehdetön vana. Lehdet ovat tyviruusukkeena, niitä on 2 kpl. Lehden lapa tasasoukan suikea, 5–7 mm leveä, vanhempana kouruinen, ehytlaitainen, tylppäkärkinen, kukinnan alkaessa lyhyt, lopussa kukkaan asti ylettyvä. Kukasta muodostuu pallomainen, 3-lohkoinen kota.

Lumikellot sopivat perennapenkkeihin, sillä ne kukkivat ensimmäisinä ennen kuin muita kasveja on edes näkyvissä. Myöhemmin keväällä ne antavat tilaa muille kasveille. Hyvä vaihtoehto on istuttaa lumikellot pihanurmelle, esimerkiksi puiden ja pensaiden juurelle, missä lumi sulaa varhain. Lumikello leviää melko hyvin sipuleista, sivusipuleista ja siemenistä.

Lumikellon siemenissä on elaiosomi eli rasvalisäke, joka houkuttelee muurahaisia. Niiden mukana kasvi leviää siemenistä. Lumikellot ovat myrkyllisiä.

Lumikellot viihtyvät aurinkoisesta varjoisaan kasvupaikkaan. Aurinkoisilla paikoilla kukinta on aikaisempi. Lumikello on vaatimaton maanlaadun suhteen, sillä se ehtii kukkia ennen kuin keväinen kosteus on ehtinyt haihtua maasta. Tiivistä savimaata tulisi kuitenkin välttää. Kasvualustaa parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla ja Kekkilä Kukkasipuliravinteella. Lumikellojen sipulit istutetaan syyskuussa maahan 8–10 cm syvyyteen, 5-10 cm välein.

Varhain keväällä lumikellokasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kukkasipuliravinteella heti lumen sulettua.

Sipulit tulisi jakaa kolmen vuoden välein kesällä loistavan kukinnan takaamiseksi.

Etsi