Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Maljaköynnös

(Bägarrankesläktet)

Mandevilla

Maljaköynnös Mandevilla, vaaleanpunainen Maljaköynnös Mandevilla, aniliininpunainen

Maljaköynnös on kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kiipeää kiertymällä tukeensa. Maljaköynnös kukkii taukoamatta alkukesästä syksyyn trumpettimaisin, valkoisin tai punasävyisin kukin. Kasvia käytetään kesäkukkana ja huonekasvina.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100 - 150 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Valkoinen Moniväriset lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Maljaköynnös Mandevilla, vaaleanpunainen Maljaköynnös Mandevilla, aniliininpunainen

Kasvi on näyttävin ja runsain kukin kukkiva köynnöskasvi sisä-sekä ulkotiloihin. Kukat ovat miedontuoksuiset ja kestävät yhdestä kahteen viikkoon. Sileissä varsissa tummanvihreät, kiiltävät, soikeat ja teräväkärkiset lehdet sijaitsevat pareittain.

Menestyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa. Se vaatii lämpimän ja valoisan paikan , mutta ei pidä paahteesta. Kasvi on hoidon suhteen vaativa, mutta menestyessään ja oikealla hoidolla, se palkitsee kauniilla ulkonäöllään.

Kasvi viihtyy ravinteikkaassa mullassa, Kekkilä Kukkamullassa tai Kekkilä Kesäkukkamulta.

Kasvi vaatii paljon vettä. Sadevesi on suositeltavaa, koska se sisältää vähemmän kalkkia. Juuret on tärkeää pitää kosteina. Keväästä syksyyn maljaköynnöksen multa ei koskaan saa kuivua täysin kuivaksi. Kesällä päivittäinen kastelu voi olla tarpeen. Köynnös ei kuitenkaan siedä jatkuvaa märkyyttä, joten pintamullan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Viihtyy verrattain korkeassa ilmankosteudessa, joten sumutus on kasville hyväksi.

Nuppujen putoamisen syynä voi olla joko liian pimeä kasvupaikka, liikakastelu, liian kuivaksi päässyt multa tai vihannespunkit. Usein nuput putoavat kasteluvirheestä. Oikea kasteluaika on silloin, kun pintamulta on lievästi kuivahtanut, mutta syvemmällä ruukussa on vielä hieman kosteutta jäljellä.

Lannoitetaan viikon – parin välein keväästä kukinnan päättymiseen saakka. Sopiva lannoite on Kekkilä Kukkaravinne tai Kekkilä Kesäkukkaravinne.

Köynnös ei kestä normaalissa huoneenlämmössä ympäri vuoden, vaan talvehtii valoisassa ja viileässä paikassa sisällä. Sopiva talvetuslämpötila on 12-15 astetta.

Kukkii nuorilla versoillaan, joten latvoja kannattaa leikata myöhään syksyllä kasvun päättyessä tai aikaisin keväällä uudelleenistuttaess. Köynnöksellä on pienet juuret, joten sille riittää pienikokoinen ruukku.

Köynnös erittää maitiaisnestettä, joka voi ihokosketuksessa aiheuttaa ärsytysoireita.

Etsi