Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Marja-aronia

Aronia Prunifolia-ryhmä

Marja-aronia Aronia Prunifolia-ryhmä

Marja-aronia on monikäyttöinen hyötykasvi ja kaunis koristepensas. Se on pystykasvuinen ja helppohoitoinen aitana, aidanteena, suojapensaana tai pensasryhmissä. Tummanvihreät lehdet saavat hehkuvanpunaisen syysvärin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-300 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-IV(V)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Marja-aronia Aronia Prunifolia-ryhmä

Marja-aronia on hyvin satoisa; yhdestä pensaasta voi saada kiiltävänmustia, tertuissa kasvavia marjoja jopa 8-10 kiloa. Tuoreet marjat maistuvat karvailta ja kitkeriltä, mutta niistä voi valmistaa mehua yhdessä omenan, mustaherukan tai vadelman kanssa.

Sopivat myös kotiviinin raaka-aineeksi. Marjat ovat hyviä hyytelön ja hillon valmistukseen sisältämänsä pektiinin vuoksi. Marjojen mehu on kauniin, tummanpunaisen väristä, mutta tahraavaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon kasvin sijoittelussa esim. oleskelualueiden ja lasten leikkipaikkojen läheisyydessä.

Suosittu aitapensas, sillä se on terve ja kestävä monenlaisessa paikassa viihtyvä kasvi. Vapaasti kasvavana aidanteena marja-aronia kasvaa 2-3 m korkeaksi ja saman verran leveäksi.

Kestää hyvin leikkausta, joten sitä käytettään myös leikatuissa pensasaidoissa. Menestyy kasvuvyöhykkeillä I-IV (V).

Tummanvihreät, soikeat ja kiiltävät lehdet ovat hieman suuremmat kuin koristearonialla. Valkoiset, miedosti pihlajalle tuoksuvat kukinnot avautuvat kesäkuussa, joten keväthallat eivät enää pilaa kukintaa ja marjojen kehittymistä. Lisäksi pensaat ovat täysin itsepölytteisiä.

Viihtyy parhaiten aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Aurinkoisella paikalla kukinta on runsainta ja syysvärit voimakkaimmat. Kasvualustaksi sopii tuore, keskiravinteinen, hiekkapitoinen multa. Sopiva multa on Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta.

Istutusväli on 100 cm, aidanteissa 50 cm.

Aluksi pensas on harvaversoinen, mutta tuuheutuu pian. Keväisin pensaita kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla. Pensasaidan juurelle kannattaa levittää Kekkilä Kuorikatetta tai Kekkilä Koristekatetta, joka estää rikkakasvien kasvua.

Kestää hyvin leikkausta. Se voidaan nuorentaa varhain keväällä muutamia vanhimpia versoja poistamalla. Pensasta voi uusia alasleikkauksella, jolloin vanhaa kasvua jätetään noin 20 senttiä.

Käytetään leikattuna pensasaitana, se muotoillaan joka vuosi juhannuksen jälkeen. Kasvavassa aidassa uutta kasvua jätetään 15 senttiä ja vanhassa aidassa vain muutama sentti.

Lajin luonnollisen kasvutavan mukaan yläosa tulee alaosaa paljon tuuheammaksi, joten jos aita saa kasvaa vapaasti, iän myötä yläosa tulee varjostamaan alaoksia.

Etsi