Hyppää sisältöön
Perennat

Mehitähdet

(Taklökssläktet)

Sempervivum

Mehitähdet Sempervivum Mehitähdet Sempervivum ruukussa Mehitähdet Sempervivum kivien välissä

Mehitähdet ovat paahteen perennoja, jotka kuuluvat maksaruohokasvien heimoon. Mehitähtien paksut lehdet kasvavat ruusukkeina. Mehitähdet kasvattavat vanhan ruusukkeen viereen pikkuruusukkeita, joista ne leviävät.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

5-10 cm

Värit:

Tummanvioletti Ruusunpunainen Valkoinen Keltainen

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Mehitähdet Sempervivum Mehitähdet Sempervivum ruukussa Mehitähdet Sempervivum kivien välissä

Läpi vuoden vihannat, pallomaiset lehtiruusukkeet ovat lajista ja lajikkeesta riippuen vihreät, punaiset, sinertävät tai moniväriset. Kolmiomaiset, mehevät lehdet ovat teräväkärkisiä. Lehtiruusuke on lajista riippuen 5-10 cm korkea. Tähtimäiset kukinnot puhkeavat keskikesällä 20 cm korkeiden, lehtevien kukkavarsien latvoihin. Kukkien väri voi olla valkoinen, keltainen, vaalean- tai purppuranpunainen lajista riippuen. Mehitähdet muodostavat aikaa myöten tiiviin kasvuston.

Talvehtimiseltaan estäviä tai kohtalaisen kestäviä mehitähtilajeja ovat esim. kattomehitähti, kivikkomehitähti, seittimehitähti, marmorimehitähti ja partamehitähti.

Mehitähdet kestävät puutarhakasveista parhaiten kuivuutta. Ne viihtyvät kivikoissa aurinkoisella ja paahteisella paikalla ja tulevat toimeen jopa kalliolla, jossa on vain ohut kasvualusta. Mehitähdet sopivat myös erittäin hyvin ruukkuistutuksiin. Helppohoitoisina kasveina niistä voi rakentaa mielenkiintoisen ja vaivattoman ruukkupuutarhan aurinkoiselle paikalle.

Koristekivet sopivat hyvin mehitähtien lomaan. Kasvualustan tulee olla hiekkapitoinen, ehdottomasti läpäisevä maa. Sopiva istutusmulta on Kekkilä Puutarhamulta, jonka joukkoon voi sekoittaa Kekkilä Leikkihiekkaa. Kasvualustan paksuudeksi riittää 5-20 cm. Ruukkuistutuksissa käytetään Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaa. Istutusväli on 20 cm.

Sopivalla kasvupaikalla mehitähdet eivät juurikaan hoitoa kaipaa. Ruukkuistuksia kastellaan säännöllisesti, mutta niissäkin multa saa kuivahtaa välillä reilusti, sillä mehitähdet varastoivat vettä paksuihin lehtiinsä.

Mehitähtiä voi lannoittaa keväisin tai heinäkuussa miedosti Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvehtimista.

Vähälumisilla paikoilla mehitähdet peitellään talveksi havunoksilla tai kuivilla lehdillä.

Mehitähtiä lisätään irrottamalla juurtuvia pikkuruusukkeita.

Etsi