Maanpeiteperennat, Perennat

Mehitähdet

Sempervivum

Mehitähdet ovat paahteen perennoja, jotka kuuluvat maksaruohokasvien heimoon. Mehitähtien paksut lehdet kasvavat ruusukkeina. Mehitähdet kasvattavat vanhan ruusukkeen viereen pikkuruusukkeita, joista ne leviävät.

Suosittelemme
 • Veden tarve

  Vähäinen

 • Valon tarve

  Aurinkoinen

 • Kukinta-aika

  Keskikesä

 • Kasvukorkeus

  5-10

 • Värit

 • Istutus ja kasvupaikka

 • Läpi vuoden vihannat, pallomaiset lehtiruusukkeet ovat lajista ja lajikkeesta riippuen vihreät, punaiset, sinertävät tai moniväriset. Kolmiomaiset, mehevät lehdet ovat teräväkärkisiä. Lehtiruusuke on lajista riippuen 5-10 cm korkea. Tähtimäiset kukinnot puhkeavat keskikesällä 20 cm korkeiden, lehtevien kukkavarsien latvoihin. Kukkien väri voi olla valkoinen, keltainen, vaalean- tai purppuranpunainen lajista riippuen. Mehitähdet muodostavat aikaa myöten tiiviin kasvuston.

  Talvehtimiseltaan estäviä tai kohtalaisen kestäviä mehitähtilajeja ovat esim. kattomehitähti, kivikkomehitähti, seittimehitähti, marmorimehitähti ja partamehitähti.

  Mehitähdet kestävät puutarhakasveista parhaiten kuivuutta. Ne viihtyvät kivikoissa aurinkoisella ja paahteisella paikalla ja tulevat toimeen jopa kalliolla, jossa on vain ohut kasvualusta. Mehitähdet sopivat myös erittäin hyvin ruukkuistutuksiin. Helppohoitoisina kasveina niistä voi rakentaa mielenkiintoisen ja vaivattoman ruukkupuutarhan aurinkoiselle paikalle. Koristekivet sopivat hyvin mehitähtien lomaan. Kasvualustan tulee olla hiekkapitoinen, ehdottomasti läpäisevä maa. Sopiva istutusmulta on Puutarhamulta, jonka joukkoon voi sekoittaa Leikkihiekkaa. Kasvualustan paksuudeksi riittää 5-20 cm. Ruukkuistutuksissa käytetään Kaktus- ja mehikasvimultaa. Istutusväli on 20 cm.

 • Hoito-ohje

 • Sopivalla kasvupaikalla mehitähdet eivät juurikaan hoitoa kaipaa. Ruukkuistuksia kastellaan säännöllisesti, mutta niissäkin multa saa kuivahtaa välillä reilusti, sillä mehitähdet varastoivat vettä paksuihin lehtiinsä.

  Mehitähtiä voi lannoittaa keväisin tai heinäkuussa miedosti Puutarhalannoitteella. Elo-syyskuussa annettava Syyslannoite parantaa talvehtimista.

  Vähälumisilla paikoilla mehitähdet peitellään talveksi havunoksilla tai kuivilla lehdillä.

  Mehitähtiä lisätään irrottamalla juurtuvia pikkuruusukkeita.

Which country site would you like to visit?