Hyppää sisältöön
Havut

Metsämänty

(Tall)

Pinus sylvestris

Metsämänty Pinus sylvestris

Ainavihanta mänty on yleisin puulajimme ja se kasvaa luonnonvaraisena lähes koko maassa. Se saattaa kasvaa jopa 40 m korkeaksi ja pitkäikäisenä voi elää satoja vuosia vanhaksi. Suorarunkoinen, komea mänty sopii tilavalle paikalle.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

1000-3000 cm

Värit:

Vihreät lehdet Moniväriset lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-VIII

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Metsämänty Pinus sylvestris

Vanhan männyn runko on alaosastaan tummanharmaa, uurteinen ja paksun kaarnan peittämä. Ylhäältä runko on punaruskea ja hilseilevä. Punaruskea runko on kaunis sellaisenaan tai se voi toimia kukkivien köynnösten tukena.

Sinivihreät, teräväkärkiset neulaset ovat 4-6 cm pitkät. Yksikotisen männyn hedekukinnot ovat keltaiset. Mänty kukkii kesäkuussa. Purppuranpunaisista emikukinnoista kehittyy kahdessa vuodessa kartiomaiset, melko pienet kävyt. Männystä on saatavilla useita erilaisia lajikkeita, myös matalakasvuisia ja pensasmaisia. Menestyy kasvuvyöhykkeillä I-VIII.

Kasvaakseen sopusuhtaiseksi ja tuuhealatvaiseksi mänty tarvitsee avoimen ja valoisan kasvupaikan. Kasvualustan suhteen se ei ole vaativa, mutta viihtyy hyvin kuivassa tai tuoreessa, läpäisevässä maassa. Männyllä on paksu, suoraan syvälle alaspäin työntyvä paalujuuri, mikä tekee siitä myrskynkestävän. Mänty istutetaan Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamultaan. Männyt istutetaan pihapuiksi minimissään 5 m välein.

Mänty ei kaipaa erityistä hoitoa. Männyn istutusvuotena ja taimivaiheessa torjutaan rikkaruohot ympäriltä ja kastellaan kuivimpina kausina.

Männyn juurelle sopii Kekkilä Puutarhakate, joka taimivaiheessa estä rikkaruohojen kasvua ja pidättää kosteutta maassa.

Etsi