Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Munakoiso

(Äggplanta )

Solanum melongena

Munakoiso solanum melongea ophelia Munakoison solanum melongea ophelia kukka

Munakoiso on komea vihanneskasvi. Tammenlehden tapaan loviset lehdet ovat kauniin harmaanvihreät, kookkaat ja alapinnaltaan nukkaiset. Kukat ovat vaaleanvioletit, joskus valkoiset. Munakoison hedelmä on yleensä tummanvioletti.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Lila Valkoinen

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Munakoiso solanum melongea ophelia Munakoison solanum melongea ophelia kukka

Munakoisoa voidaan viljellä kasvihuoneissa ja avomaalla lämpimällä kasvupaikalla. Se on koristeellinen vihannes myös suureen ruukkuun istutettuna. Munakoison hedelmän muoto vaihtelee suuresti lajikkeen mukaan. Se voi olla pallomainen, munamainen, päärynän muotoinen tai pitkänomainen. Violettihedelmäisten lajikkeiden lisäksi lajikkeissa on vaalearaidallisia. Kasvi kasvaa 50-100 cm korkeaksi lajikkeesta riippuen.

Munakoiso vaatii kasvaakseen paljon lämpöä ja valoa. Jos valoa on liian vähän, kasvu on heikkoa ja nuput varisevat. Munakoisot kasvavat parhaiten aurinkoisilla parvekkeilla, lämpimillä terasseilla ja kasvihuoneissa. Sopivin lämpötila on 18–21 astetta. Yölläkään lämpö ei saisi laskea alle 20 asteen. Kasvualustan tulee olla hyvin vettä pidättävä, multava ja ravinteikas. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta. Istutusväli on 50-80 cm.

Munakoison kasvatus onnistuu joko siemenestä tai käyttämällä valmiita taimia. Pienihedelmäiset lajikkeet sopivat parhaiten ruukkukasvatukseen. Kasvihuoneeseen ja ulkokasvatukseen sopivat isommat lajikkeet.

Esikasvatus siemenistä aloitetaan tammi-maaliskuun aikana. Jotta saadaan hyvät taimet, lisävalo on tarpeen. Itämislämpötila on 24-30 astetta. Kasvatuslämpötila on 20 astetta. Lämpötilan pudotus vaiheittain eli karaisu on tärkeää ennen varsinaiselle kasvupaikalle istutusta.

Taimet istutetaan isompiin ruukkuihin niiden kasvaessa. Taimet latvotaan, kun ne ovat 25-30 senttiä korkeita.
Munakoison taimet siirretään ulos vasta, kun ilmat ovat lämmenneet tarpeeksi. Jos ilma viilenee, ruukkutaimet nostetaan sisälle. Avomaalla kasvavia taimia voidaan suojata hallaharsoin, vaikka lämpötila ei olisi lähelläkään 0 astetta.

Munakoisontaimet saavat kasvaa leveiksi. Oksat tuetaan tarpeen mukaan. Munakoisoa lannoitetaan jokaisella kastelukerralla. Lannoitteeksi sopii Tomaatti- ja chililannoite tai Kekkilä Kastelulannoite. Munakoisoa kastellaan kerralla reilusti.

Versoista annetaan ainoastaan kolmen oksan kehittyä. Pölyttymistä voi varmistaa täristämällä. Kasvusto pidetään ilmavana poistamalla alimpia lehtiä. Hedelmiä jätetään vain noin 5–6 hedelmää per taimi ja sen jälkeen ilmestyvät kukat poistetaan.

Kun munakoison kasvatus kantaa hedelmää, koisot kerätään terävän veitsen avulla, kun ne ovat tummentuneet ja kasvaneet riittävän isoiksi. Isojen lajikkeiden hedelmät ovat noin 15–20 cm pitkiä ja patiolajikkeiden noin 10 cm pitkiä.

Munakoisoa voidaan valmistaa monella tapaa: leivitettynä, paahdettuna tai vain öljyssä paistettuna, pataruuissa, kuorrutettuna jne.

Etsi