Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Muratti

(Murgrön)

Hedera helix

Muratin Hedera helix lehti

Muratti on monikäyttöinen, pitkäversoinen viherkasvi ja lehtikasvi kesäkukkaistutuksiin. Muratilla on lukuisia lehtimuotoja ja vihreän yksivärisen muodon lisäksi valkoisen ja keltaisen sävyillä kuvioituja lehtiä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

Pituus 50 - 100 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Multa:

Kukkamulta

Muratin Hedera helix lehti

Murattia voi käyttää monella tavalla sisästiloissa ja kesällä ulkona. Sitä voi kasvattaa valuvana kasvina amppeleissa ja ruukuissa tai tuettuna kaareen tai köynnöstukiin.

Menestyy parhaiten puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla. Kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat enemmän valoa kuin vihreät. Kasvi ei kestä paahdetta, sen lehtien vahapinta ruskettuu kovassa auringonvalossa. Kestää hyvin viileää ja Etelä-Suomessa se saattaa talvehtia ulkona leutoina talvina. Kasvi on säänkestävä, se kestää kohtalaista tuulta ja sadetta.

Sopiva kasvualusta on kosteahko, mutta vettä läpäisevä, kalkittu, hiekkapitoinen ja multava. Sisällä muratti istutetaan Kekkilä Kukkamultaan ja ulkona ruukuissa Kekkilä Kesäkukkamultaan. Istutetaan 30 cm välein.

Keväästä syksyyn muratin kastelu saa olla tasaisen runsasta, kunhan vesi ei jää juuristolle seisomaan. Kasvualustan reilu kuivuminen aiheuttaa lehtien käpertymistä ja varisemista. Talvella pintamullan annetaan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Kasvukaudella murattia lannoitetaan Kekkilä Kukkaravinteella tai Kekkilä Kesäkukkaravinteella kerran viikossa.

Versojen leikkaaminen ei ole välttämätöntä mutta se edistaa haarautumista.

Ulkona kasvatettava muratti on varminta talvettaa sisätiloissa. Sopiva talvetuslämpötila on 10-15’C astetta, mutta useimmat muratit selviävät lämpimämmässäkin, noin 15-20 C asteessa.

Murattia on helppo lisätä pistokkaista. Ne juurtuvat nopeasti vesilasissa.

Etsi