Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Mustaselja

(Fläder)

Sambucus nigra

Etelä-Suomessa menestyvä mustaselja on komea ja reheväkasvuinen koristepensas ja hyötykasvi. Lehdet ovat suuret ja tummanvihreät. Kukkii runsaasti ja näyttävästi valkein kukkatertuin. Marjat ovat kiiltävän sinimustia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-300 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Kasvuvyöhyke:

I-II

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pensaan oksat ovat ruskeanharmaat ja pystyt. Pensas kasvaa 2-3- m korkeaksi ja saman verran leveäksi. Lehdet ovat suuret, tummanvihreät ja 5-7 lehdykkäiset. Se kukkii heinäkuussa; pienet, kermanvalkoiset, tuoksuvat kukat muodostavat suuret ja laakeat huiskilokukinnot. Liuskalehtinen lajike ’Black Lace Eva’ kukkii ruusunpunasin kukin. Sinimustat marjatertut kypsyvät myöhään syksyllä. Se kasvaa Suomessa vyöhykkeillä I-II.

Hyötykäyttöön sopivat sekä kukat että marjat. Marjat kerätään täysin kypsinä ja niistä pitää poistaa siemenet ennen käyttöä. Raa’at marjat ovat lievästi myrkyllisiä. Kypsentäminen ja kuivattaminen poistaa tämän ominaisuuden. Marjoista voi tehdä hilloa, mehua, viiniä tai hyytelöä. Kukat poimitaan täysin aukinaisina, kun ne eivät vielä ole muuttuneet ruskeiksi. Jos tuoreille kukille ei ole heti käyttöä, ne voi pakastaa, joka lisää niiden aromia. Elintarviketeollisuus hyödyntää mustaseljaa ”väriaineena”.

Viihtyy aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Kasvualusta saa olla runsasravinteinen, savi- tai hiekkamaa ja kalkkiperäinen. Aivan kuivassa maassa mustaselja ei viihdy. Sopiva multa istutukseen on Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta tai Kekkilä Puu- ja pensasmulta. Seistutetaan 1-2 m välein.

Se kalkitaan keväisin Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.
Pensasta ei tarvitse varsinaisesti leikata, mutta se kestää voimakkaan leikkauksen. Kuivuneet oksat voi poistaa.

Marjat sisältävät paljon terveellisiä antioksidantteja ja flavonoideja.

Etsi