Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Nauris

(Majrova )

Brassica rapa

Nauris Brassica rapa

Nauris on vanha, perinteinen juureskasvi, joka on Suomessa ensimmäisinä viljeltyjä hyötykasveja. Valko-tai keltamaltoinen nauris kasvaa hyvin nopeasti ja on parhaimmillaan pienenä. Nauriissa on runsaasti C-vitamiinia, kuitua ja kivennäisaineita.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

20 cm

Värit:

Moniväriset lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Nauris Brassica rapa

Nauriin mukula voi olla litteänpyöreä, pyöreä, pitkänpyöreä tai kartiomainen. Suurin osa lajikkeista on valko- tai keltakuorisia, mutta on olemassa myös punavalkokirjavia ja vaaleanruskeita mukuloita. Kasvuajan ja säilyvyyden perusteella nauriit jaetaan kevät- ja talvinauriisiin. Kevätnauriita syödään alkukesällä sellaisenaan. Voimakasarominen talvinauris korjataan myöhään syksyllä ja se säilyy varastossa pitkään. Yksinomaan vihreiden lehtien tuottamiseen tarkoitetut naurislajikkeet eivät tee mukulaa lainkaan ja niiden maku muistuttaa kiinankaalia.

Nauris on sopeutunut viileään ja kosteaan ilmastoon ja ehtii tuottaa satoa pohjoisinta Lappia myöten. Viileässä kehittyy meheviä, makeita ja raikkaan makuisia mukulajuuria, kunhan kosteutta on riittävästi. Kuivuudessa kasvaneista tulee puisevia ja kirpeitä. Nauris kasvaa parhaiten kevyillä, multavilla, vettäläpäisevillä mailla. Savisessa maaperässä juurten muoto saattaa kärsiä. Naurismaan kasvualustaa voidaan kunnostaa Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä Luonnonmukaisella kasvimaalannoitteella ja Kekkilä Puutarhakalkilla. Kalkitus on tärkeää, jotta vältytään nauristakin vaivaavalta möhöjuurelta. Nauriin taimet kasvatetaan 5-10 cm välein.

Nauriin siemenet kylvetään aikaisin keväällä tai vasta juhannuksen jälkeen. Aikaiset kylvöt joutuvat helposti kirppojen hyökkäyksen kohteeksi. Myöhästetty kylvö ja kasvuharson levittäminen kylvökselle torjuvat kirppavaaraa. Harso estää myös kaalikärpäsen tuhoja.

Kuivina kausina nauriita kastellaan, jotta nauriin maku pysyy maukkaana. Kasvi on vaatimaton lannoituksen suhteen, ja etenkin liiallista typpilannoitusta on vältettävä, koska se huonontaa mukuloiden makua.

Nopeakasvuinen nauris valmistuu 40–60 vuorokauden kuluttua kylvöstä. Kesänauriin laatu heikkenee nopeasti, joten sato on korjattava ajoissa.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.