Huonekasvit
Nukkatyräkki
(Skvätt-i-väg)
Euphorbia leuconeura
Nukkatyräkki on Madagaskarilta kotoisin oleva mehikasvi. Se on helppohoitoinen huonekasvi, joka kasvattaa pylväsmäisen rungon päähän vehreitä lehtiä. Kasvin erikoisuus on sen leviämistapa: sen hedelmät avautuvat äkisti ja siemenet lentelevät ympäristöön muutaman metrin päähän kasvista.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Aurinkoinen
Korkeus:
30-60 cm
Värit:
Valkoinen Vihreät lehdet
Suosittelemme tämän kasvin kanssa:
Multa:
Lannoite:
Kasvin runko on ruskea, viisikulmainen ja halkaisijaltaan muutaman senttimetrin paksuinen. Nukkatyräkki kasvaa korkeimmillaan noin kahden metrin korkuiseksi luonnossa, huonekasvit jäävät usein tätä hieman pienemmiksi. Usein vanhemmalla kasvilla runko haaroittuu. Lehdet ovat väriltään tummanvihreitä ja muodoltaan soikeita. Täysikasvuiset lehdet ovat noin 20 cm pitkiä ja noin 7 cm leveitä. Lehtivarren pituus on noin 10 cm. Kasvin kasvaessa pituussuunnassa alimmat lehdet kuihtuvat pois, ja kasvi tekee uusia lehtiä varren yläosaan. Nukkatyräkin kukinnot ovat väriltään valkoisia ja vaatimattoman näköisiä. Kasvi kukkii, kun se on 30-40 cm mittainen. Kasvin rikkoutuneista osista vuotava neste on myrkyllistä, ja se aiheuttaa ihoärsytysoireita.
Nukkatyräkki viihtyy valoisassa paikassa, mutta suoraa auringonpaahdetta se ei kestä kovin hyvin. Normaali huoneenlämpö sopii nukkatyräkille hyvin. Nukkatyräkki uudelleenistutetaan joka toinen vuosi Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan.
Nukkatyräkkiä kastellaan kerralla runsaasti ja tämän jälkeen mullan annetaan kuivahtaa kokonaan. Jos nukkatyräkki kärsii kuivuudesta, lehdet alkavat roikkua. Kastelun jälkeen lehdet kohoavat normaaliasentoon. Talviaikaan kastelu saa olla niukkaa. Keväästä syksyyn nukkatyräkkiä lannoitettaan kerran viikossa miedolla Kekkilä Kukkaravinne-liuoksella tai Kekkilä Viherkasviravinteella.
Nukkatyräkkiä on helppo lisätä sen levittämistä siemenistä. Pienet taimet siirretään omaan ruukkuunsa Kekkilä Kaktus- ja mehikasvimultaan. Aluksi nukkatyräkki on hidaskasvuinen. Vasta parissa vuodessa varsi osa alkaa erottua.