Hyppää sisältöön
Kaktukset ja mehikasvit

Pallerotyräkki

Euphorbia obesa

Pallerotyräkki Euphorbia obesa herättää huomiota persoonallisella, jopa sympaattisella olemuksella. Harmahtavanvihertävää pallerotyräkkiä värittää punertavanruskea raidoitus. Tämä harvinaisempi mehikasvi on valloittava näky aavikkomaisissa istutuksissa.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

5-20 cm

Värit:

Vaaleanvihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pallerotyräkki kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Afrikassa. Tieteellinen nimi obesa juontuu latinankielisestä sanasta obesus, joka tarkoittaa lihavaa, pulskaa. Hidaskasvuinen pallerotyräkki on persoonallisesti pullea ja veikeän oloinen. Se onkin sopeutunut sietämään pitkähköä kuivaa kautta ja varastoimaan itseensä reilusti kosteutta. Kasvi on säntillisesti muotoutunut, pinnasta voi laskea 8 pystyä ruotimaista kohoumaa. Nuori pallerotyräkki on soma pallo, mutta iän myötä kasvaa korkeutta ja muoto pitenee.

Pallerotyräkki tarvitsee runsaasti valoa tai hajavaloa ja vettä läpäisevän kasvualustan. Istuta pallerotyräkki Kekkilän Kaktus- ja mehikasvimultaan, Kekkilän Ruukkusoralla salaojitettuun ruukkuun.

Pallerotyräkki voi myös kukkia, ja huomaamattomat kukat nousevat kasvin yläosan keskiosista. Kasvi on kaksikotinen eli hede- ja emikukat muodostuvat tyttö- ja poikayksilöissä.

Kastele pallerotyräkkiä kesällä noin kerran viikossa, vähennä talveksi kastelua ja kastele korkeintaan kerran kuukaudessa. Jos kaktus talvehtii huoneenlämpöä viileämmässä, jätä kastelu kokonaan tai kastele korkeintaan kerran kuukaudessa. Mullan tulee kuivua kasteluiden välissä.

Pallerotyräkki ei kaipaa vuotuista ruukun vaihtoa. Uusi ruukku ja multa vaihdetaan, kun kasvi on kasvanut ruukun halkaisijan kokoon ja täyttänyt ruukun.

Pallerotyräkki on hidaskasvuinen eikä kaipaa runsasta lannoitusta, mutta kasvukaudella hyötyy miedosta lannoituksesta.

Pallerotyräkki erittää pintavaurioiden yhteydessä tyräkeille tyypillistä valkoista maitiaisnestettä. Maitiasnesteen koskemista tulee välttää, sillä se voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Etsi