Hyppää sisältöön
Perennat

Patjarikko

(Rosenbräcka)

Saxifraga Arendsii-ryhmä

Patjarikon Saxifraga Arendsii kukat Patjarikko Saxifraga Arendsii Patjarikko Saxifraga Arendsii

Patjarikko on matalakasvuinen maanpeittoperenna, joka muodostaa laajoja kukkamattoja valkoisin, vaaleankeltaisin, ruusunpunaisin tai karmiininpunaisin, maljamaisin kukin. Lehdistö vihertää heti lumen sulettua, sillä lehdistö on ainavihanta.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

10 cm

Värit:

Punainen Tummanvioletti Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Patjarikon Saxifraga Arendsii kukat Patjarikko Saxifraga Arendsii Patjarikko Saxifraga Arendsii

Patjarikkoa käytetään useimmiten kivikkokasvina, mutta se viihtyy mainiosta myös hyvämultaisessa maassa ja lievässä varjossakin. Se sopii muureille ja kukkaryhmien reunakasviksi. Sammalmainen kasvusto leviää nopeasti. Patjarikko on kestävä perenna.

Patjarikon pienet lehdet ovat kapean neulasmaisia ja kasvavat ruusukkeisesti. Keskeltä koholle nousevat, 10 cm korkeat mättäät kasvavat 20-30 cm leveiksi. Lehvästö kasvaa maanmyötäisesti ja ohuet kukkavarret kohoavat korkeintaan 20 cm korkeuteen. Kukat ovat pieniä, 1-2 cm kokoisia ja viisiterälehdykkäisinä. Kukan keskusta on keltainen. Kukinta touko-kesäkuussa on erittäin runsas.

Patjarikko viihtyy aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Kasvualustan suhteen se on vaatimaton. Kasvualusta voi olla kuiva tai tuore, vähä- tai runsasravinteinen, mutta kalkittu ja läpäisevä. Kasvi on arka talvimärkyydelle. Sopiva multa istutukseen on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Istutusväli on 25 cm.

Keväisin patjarikkokasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Syksyllä annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ auttaa kasvia talvehtimaan ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa.

Kuivimpina kausina patjarikkoa voi kastella.

Kasvi jaetaan 4-5 vuoden välein, kun se ruskettuu keskeltä. Kasvia lisätään jakamalla ja irrottamalla ruusukepistokkaita.

Etsi