Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Pelargoni

(Pelargon)

Pelargonium

Pelargoni Pelargonium punainen Pelargoni Pelargonium lohenpunainen Pelargoni Pelargonium pinkki Pelargoni Pelargonium vaaleanpunainen Pelargoni Pelargonium valkoinen Pelargoni Pelargonium nuppuja

Pelargonit ovat valoa, lämpöä ja ravinteita rakastavia helppohoitoisia kesäkukkia, joiden kukinnot kestävät pitkään. Kukintojen värit vaihtelevat punaisen eri sävyistä valkeaan. Pyöreähköt lehdet voivat olla vihreitä tai kirjavia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30 cm

Värit:

Punainen Tummanvioletti Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Pelargoni Pelargonium punainen Pelargoni Pelargonium lohenpunainen Pelargoni Pelargonium pinkki Pelargoni Pelargonium vaaleanpunainen Pelargoni Pelargonium valkoinen Pelargoni Pelargonium nuppuja

Pelargonit sopivat erinomaisesti ruukkuihin, amppeleihin ja parvekelaatikoihin sekä kukkapenkkeihin. Pystykasvuiset lajikkeet kasvavat 30-40 cm korkeiksi. Lajikkeissa löytyy myös riippuvia muotoja. Pelargonit ovat yleensä helppohoitoisia, vaikkakin kukinta on herkkä olosuhteiden muutoksille esimerkiksi viileille kausille.

Pelargonit kukkivat toukokuusta syyskuulle. Kukintojen värit ovat loistavia. Suuret puolipallon tai pallon muotoiset kukinnot kasvavat jokaisesta lehtihangasta. Yksinkertaiset tai kerrotut kukat ovat terttuina vaihtelevan pituisten kukkaperien latvassa.

Pelargoni viihtyy valoisassa ja aurinkoisessa paikassa. Hajavalossa ja varjossa se ei kuki. Pelargoni ei pidä päälle satavasta vedestä, joten se sijoitetaan suojaan sateelta. Pelargoni viihtyy ilmavassa ja runsasravinteisessa, suuressa multatilassa. Sopiva multa on Kekkilä Pelargonimulta tai Kekkilä Kesäkukkamulta. Pelargonit istutetaan 20-30 cm välein.

Pelargoniaa kastellaan tasaisesti, mutta se kestää hyvin myös kuivuutta. Liikakastelua on varottava, se aiheuttaa lehtien kellastumista ja nuppujen kuivumista. Pelargoni kuluttaa paljon ravinteita, joten sitä lannoitetaan Kekkilä Kesäkukkaravinteella koko kasvukauden ajan.

Kuihtuneet kukat, kukkavanat ja lehdet poistetaan, jotta kasvi kukkii runsaammin.

Pelargonit voi talvettaa sisätiloissa. Ne siirretään sisälle ennen ensimmäisiä pakkasia, mieluiten huoneenlämpöä viileämpään tilaan. Aikaisin keväällä pelargonit istutetaan uudelleen tuoreeseen Kekkilä Pelargonimultaan tai Kekkilä Kesäkukkamultaan, siirretään valoon ja talven aikana venyneet ja ränsistyneet versot leikataan pois.

Pelargonin kukat ovat syötäviä

Etsi